Cari...

Antarabangsa Berita

White House meluluskan resolusi Kuasa Perang Iran untuk menghadkan tindakan ketenteraan terhadap Iran

Kongsi
perang

Dewan Perwakilan telah meluluskan resolusi Kekuatan Perang Iran.

Undiannya adalah 224 hingga 194.

Resolusi ini bertujuan untuk menahan kemampuan Presiden untuk menggunakan tindakan ketenteraan terhadap Iran tanpa persetujuan kongres.

Republikan Republikan, Matt Gaetz, Thomas Massie dan Francis Rooney menyeberangi garisan parti untuk mengundi ketika Republikan Demokrat. Max Rose, Ben McAdams, Anthony Brindisi, Joe Cunningham, Elaine Luria, Josh Gottheimer, Kendra Horn dan Stephanie Murphy mengundi.

Sekarang bahawa resolusi telah berlalu Dewan, ia akan pergi ke Senat seterusnya.

Apa yang anda perlu ketahui tentang resolusi: Struktur resolusi Dewan adalah unik, bagaimanapun, menimbulkan persoalan sama ada ia sebenarnya mengikat secara sah. Ia diperkenalkan sebagai resolusi serentak, sejenis resolusi yang sering digunakan untuk “makna Kongres” bil. Mereka tidak pergi ke Presiden untuk tandatangan, dan mereka tidak mengikat secara sah.

Tetapi Demokrat House berpendapat bahawa resolusi serentak di bawah Akta Kuasa Perang adalah kes yang istimewa, dan ia mengikat secara sah. Walau bagaimanapun, Republikan mengatakan resolusi itu tidak mengikat.

Rep. Elissa Slotkin of Michigan, bekas penganalisis CIA dan mahasiswa baru Demokrat, adalah penaja resolusi yang menyeru Presiden “untuk menamatkan penggunaan Angkatan Bersenjata Amerika Syarikat untuk terlibat dalam permusuhan di atau terhadap Iran” melainkan Kongres mengisytiharkan perang atau menguatkuasakan “kebenaran statutori tertentu” untuk penggunaan angkatan bersenjata.

Sumber: https://edition.cnn.com/middleeast/live-news/us-iran-news-intl-01-09-2020/index.html

Baca juga  Penarafan dan Keputusan Terbaik EPL 2020

Tinggalkan komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *