Cari...

Gaya Hidup Psikologi

Lelaki Takut Wanita Cantik Merupakan Seorang Venustraphobia

Kongsi

Lelaki takut wanita cantik merupakan seseorang yang mengalami Venustraphobia . Bagaimana itu? Jika hendak diturutkan, semakin cantik wanita itu, semakin lelaki suka kan? Tapi, berbeza kepada lelaki yang ada sindrom ini, mereka sangat fobia kepada wanita cantik sehinggakan membuatkan mereka berasa cemas.

Oleh kerana terlalu tertarik kepada kecantikkan, sehingga membuatkan diri terasa tidak layak untuknya, maka wujudlah perasaan venustraphobia ini dimana si lelaki tidak mampu berhadapan dengan wanita cantik menjadikan keyakinan mereka kurang.

Lelaki Takut Wanita Cantik
Foto: newsini.com

Lelaki yang menghidap venustraphobia mempunyai kesan yang serius pada mereka kerana mereka menanamkan perasaan takut jika tersentuh oleh kecantikkan wanita itu. Kadang kala berlaku pada lelaki yang “suci” iaitu tidak ingin rapat dengan wanita sehingga mereka betul-betul sah.

Oleh itu, lelaki jenis ini sangat dikagumi oleh wanita dan mereka ini mempunyai status yang tinggi dan mereka di dalam ketagori yang berlainan. Dari segi lain, mereka ini sangat mudah tergoda oleh kecantikkan wanita. Walaupun begitu, mereka berusaha menjauhkan diri dari melihat perempuan cantik.

Lelaki yang mengalami venusphobia sering kali dimanipulasikan oleh wanita cantik kerana ketakutan mereka melihat keseksian tubuh badan wanita. Akibat dari itu, mereka mudah terpedaya dengan wanita yang mempunyai niat yang tidak baik.

Kebaikan Lelaki Takut Wanita Cantik

Lelaki yang takut pada wanita cantik ini sebenarnya banyak kebaikannya kerana lelaki seperti ini bersungguh-sungguh menjauhi wanita cantik kerana boleh saja dia membuat dosa jika mendekati perempuan cantik. Kan?

Lebih bagus lagi jika mereka menjaga mata mereka, pandangan mereka, kerana mereka takut akan dosa. Jika difikirkan lagi ianya bukanlah satu penyakit.

Baca juga  Makanan Yang Paling Menyeramkan Di Dunia
Tag:

Tinggalkan komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *