Cari...

Gaya Hidup

Tisu Basah Tidak Sah Dalam Menepati Syarat-Syarat Penyucian Menurut Islam

Kongsi

Tisu basah merupakan salah satu benda wajib yang perlu dibawa ibu-ibu setiap kali keluar rumah sebagai persediaan untuk membasuh najis bayi.Ia sudah jadi seperti keperluan untuk kegunaan mencuci kotoran pada bayi kerana sifatnya yang mudah, pakai dan buang.Walaupun begitu, ada sesetengah jenama tisu basah yang dikatakan memberi kesan tidak baik kepada bayi. Antaranya boleh menyebabkan kencing kotor seperti pengalaman yang dikongsi salah seorang ibu di laman Facebook ‘Info Ibu Hamil’.

Sejauh manakah kesan penggunaan tisu basah ini memberikan kesan kepada anak-anak dan apakah hukumnya?

Mari kita dengar penjelasan daripada Ustaz Syed Shahridzan yang tampil berkongsi hukum penggunaannya daripada sisi Islam serta natijah penggunaan tisu basah ini kepada bayi. Semoga bermanfaat untuk semua orang terutama kepada para ibu bapa di luar sana.

HUKUM GUNA TISU BASAH (BABY WIPES)

Ilustrasi – Foto: google

Soalan:

“Ustaz, mohon bagi penerangan tentang membersih kotoran dengan menggunakan tisu basah boleh tak? Sebab ramai ibu-ibu di luar sana menggunakan tisu basah semasa menukar pampers bayi terutamanya semasa dalam perjalanan jauh. Apa pandangan ustaz?

Jawapan:
1) Membersih kotoran yang dalam kategori najis dengan tisu basah(baby wipes) mesti dielakkan kerana ia tidak menepati syarat-syarat penyucian sesuatu dari najis.

2) Najis bayi (selain mukhaffafah) termasuk dalam kategori najis mutawassitah yang mana syarat pembersihannya mestilah menghilang ain(objek) dan seluruh kesan-kesannya iaitu bau warna dan rasa.

3) Syarat penyucian najis mutawassitah jika melibatkan air yang sedikit mestilah air itu bersifat mendatang(curah) kepada najis tidak kira dari arah mana sekalipun. Ini bermakna benda yang bernajis tidak boleh direndam ke dalam air yang sedikit, maka proses penyucian tidak sah. Perkara ini disebut di dalam kitab-kitab fiqh antaranya “Taqrirat Sadidah”:

Baca juga  Tanda-Tanda Anda Mengalami Penat Mental Dan Fizikal

أن يكون الماء واردا غير مورد، أي يرد الماء على النجاسة لا العكس.

Maksudnya: “Air itu hendaklah mendatangi bukan ia didatangi, iaitu air mendatangi ke atas najis bukan sebaliknya”.

4) Syarat lain yang mesti dipenuhi untuk menyucikan sesuatu benda dari najis mutawassitah adalah air itu mestilah bersifat mengalir sepertimana disebut di dalam kitab ‘al-Yaqut al-Nafis:

بجري الماء على ما تنجس بها

Maksudnya: “Dengan mengalirnya air ke atas seuatu yang ternajis dengannya(najasah)”.

5) Satu lagi syarat yang wajib dipenuhi menurut mazhab Syafi’ie adalah membersihkan sesuatu dari najis dengan air mutlak(air paip dan seumpamanya). Tidak boleh menggunakan air yang bercampur dengan bahan lain seperti sabun, clorox dan seumpamanya. Perkara ini disebut di dalam kitab “Matan Abi Syuja’”:

وطاهر غير مطهر وهو الماء المستعمل والمتغير بما خالطه من الطاهرات

Maksudnya: “Jenis air yang suci tetapi tidak menyucikan iaitu air mustakmal dan air yang berubah sifatnya dengan bercampur dengan bahan-bahan yang suci”.

6) Berbalik kepada isu baby wipes, jelas ia tidak menepati syarat-syarat di atas. Ini kerana meskipun tisu itu basah tetapi sifat air itu tidak mengalir ke atas benda yang bernajis, malah tisu itu hanya sekadar basah, iaitu jika diperah sekalipun ia tidak mengalirkan air.

7) Syarat lain yang tidak ditepati oleh baby wipes ialah air yang digunakan bukan terdiri dari air mutlak. Ini kerana basahan tisu itu terdiri dari cecair yang bercampur dengan bahan kimia dan bukannya tulus air mutlak(air paip dll).

8)) Cadangan yang terbaik, boleh menggunakan baby wipes untuk membersihkan sesuatu yang bernajis seperti kemaluan bayi, tetapi setelah menggunakan ia maka mesti dibilas dengan air mutlak yang mengalir ke atas sesuatu anggota atau benda sehingga hilang kesan-kesan najis.

Baca juga  Ketahui Ujian Allah Bila Fasa Umur Lingkungan 35-40 Tahun

9) Jika proses tersebut hanya bergantung kepada baby wipes sahaja tidak diiringi dengan bilasan, maka proses penycuian tersebut dikira tidak sah dan bayi itu terus dalam keadaan menanggung najis.

10) Sebagai maklumat tambahan, maksud air mengalir adalah air yang diletakkan atas sesuatu benda atau anggota, kemudian ia mampu mengajir. Sebagai contoh air di’spray’ ke atas sesuatu benda atau anggota sehingga ia nampak mengalir di atasnya. Perkara ini ada dinyatakan oleh Imam Nawawi berkenaan maksud air yang mengalir di dalam al-Majmuk, iaitu tidak sah berwuduk dengan air salji yang beku kerana ia tidak mengalir maka hendaklah salji itu dicarikan dahulu, namun jika salji itu ditekap atas anggota yang panas lalu salji itu cair(mengalir), maka sah wuduk itu.

Sebagai fakta tambahan:

11) Dalam mazhab syafiie ada satu hukum khusus yang dinyatakan iaitu التضمح بالنجاسة iaitu meletakkan sesuatu dengan najis atau membiarkan sesuatu itu dalam keadaan bernajis hukumnya ada haram. Menurut ulama syafi’iyyah lagi sesuatu benda yang digunakan untuk dimanfaatkan oleh manusia atau mana-mana anggota badan manusia dibiarkan dalam keadaan bernajis meskipun bayi sekali pun (yang tidak solat) dan tidak disucikan maka tidak boleh dibiarkan dalam keadaan bernajis. Ini kerana ia adalah berbuatan yang menjijikkan dan jauh dari falsafah kebersihan yang dititik beratkan oleh Islam. Oleh itu, dalam keadaan yang tidak terdesak, perkara sebegini tidak sepatutnya diambil mudah.

12) Namun tidak dinafikan perkara seperti urusan bayi tidak lari dari keperluan mendesak seperti musafir, jalan jauh dan sakit, jika ia dalam keadaan terdesak sebegini maka ia dibolehkan (baby wipes) dan tidak termasuk hukum haram sepertimana yang dinyatakan oleh Imam Syubramallisi di dalam hasyiahnya(karangan). Jadi masalah penyucian anggota bayi bukan hanya kaitan bayi itu wajib solat atau tidak tetapi atas alasan-alasan yang disebut di atas.

Baca juga  Bagaimana Lampu Bilik Tidur Boleh Menjadi Punca Anda Gemuk

 

Tag:

Anda mungkin juga meminati

Tinggalkan komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *