Cari...

Antarabangsa Teknologi

Syarikat Google Ingin Bekerjasama Kembali Dengan Huawei

Kongsi

Syarikat Google cuba memujuk pentadbiran Donald Trump untuk membenarkan syarikat itu untuk terus melakukan perniagaan bersama syarikat tekonologi China, Huawei, menurut laporan Financial Times.

Laporan itu yang memetik tiga sumber berkata, Google mendakwa pengharaman kerjasama dengan Huawei hanya akan menimbulkan risiko keselamatan negara itu.

Jabatan Perdagangan AS (DOC) bulan lepas menyenaraikan Huawei dalam senarai “Entity list”, bermakna semua syarikat yang ingin berurusan dengan Huawei perlu meminta izin kerajaan.

Foto: dawn.com

Google kemudian mengantung hubungannya dengan Huawei dan menghentikan kebenaran penggunaan sistem operasi Android untuk semua peranti Huawei.

Bagaimanapun DOC membenarkan tempoh pembekuan pengantungan tiga bulan sebelum pelaksanaan penuh dilakukan.

Menurut laporan itu, eksekutif Google masih berunding dengan DOC untuk menyambung tempoh pembekuan tersebut atau mengecualikan pengharaman sepenuhnya.

google
Foto: thehill.com

Google berkata risiko keselamatan akan bertambah tinggi sekiranya Huawei berjaya mewujudkan sistem operasi sendiri.

“Google berhujah bahawa jika hubungan dengan Huawei dihentikan, AS akan mewujudkan dua jenis sistem operasi Android: versi asli dan hibrid.

“Versi hibrid dijangka mempunyai lebih banyak ‘bugs’ (masalah) berbanding versi Asli Google dan ia mewujudkan risiko terhadap peranti Huawei digodam,” menurut sumber yang mempunyai pengetahuan tentang rundingan itu.

Sumber: astroawani.com

Baca juga  HuaWei Tidak Lagi Boleh Guna FB Apps
Tag:

Anda mungkin juga meminati

Tinggalkan komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *