Cari...

Gaya Hidup Sains

Ribuan Orang Mengimplan Micro Chip Ke Dalam Badan Untuk Hidup Senang

Kongsi

Sekitar 3,000 orang Sweden telah memasukkan mikrochip ke dalam badan mereka untuk menjadikan kehidupan seharian lebih mudah. Orang dengan implan boleh menggerakkan tangan mereka di dekat mesin untuk membuka kunci pejabat atau gim mereka, daripada mengeluarkan kad kunci.

Biohacking yang dipanggil semakin meningkat kerana lebih ramai orang bergantung kepada teknologi yang boleh dipakai dan peranti yang saling berkait.

Ramai pengguna mikchip tidak peduli dengan peretasan atau pengawasan pada ketika ini.
Beribu-ribu orang Sweden mempunyai mikrocip yang dimasukkan ke dalam badan mereka supaya mereka tidak perlu membawa kad kunci, ID, dan tiket kereta api.

Kira-kira 3,000 orang di Sweden telah memasukkan mikrocip yang kecil seperti bijirin beras di bawah kulit mereka sejak tiga tahun yang lalu, Agence France-Presse melaporkan. Teknologi ini mula-mula digunakan di negara ini pada tahun 2015.

Implan telah membantu menggantikan keperluan untuk pelbagai keperluan harian. Microchip Ulrika Celsing, yang ada di tangannya, telah menggantikan kad gim dan kad kunci pejabatnya. Apabila dia masuk ke tempat kerja, lelaki berusia 28 tahun itu hanya menyentuh tangannya di dekat kotak kecil dan jenis dalam kod sebelum pintu terbuka, kata AFP.

Tahun lalu, kereta api SJ yang dimiliki negeri itu mula mengimbas tangan penumpang dengan cip biometrik untuk mengutip tambang kereta api mereka semasa berada di atas kapal. Lihat bagaimana ia berfungsi di sekitar tanda 2:24 dalam video di bawah.

Tidak ada sebab teknologi cip tidak boleh juga digunakan untuk membeli barang-barang seperti kad kredit tanpa sentuh, tetapi tiada siapa yang kelihatan telah mula menguji itu lagi.

‘Sengatan sedikit’
Prosedur ini sama dengan penindasan dan melibatkan penyuntik suntikan cip ke tangan orang itu. Celsing, yang mendapat suntikannya pada majlis kerja, memberitahu AFP, dia merasakan hanya sedikit sengatan.

Baca juga  Fenomena Alam Yang Sukar Untuk Diterima Akal, Itulah Kekuasaan

Tetapi implan cip boleh menyebabkan jangkitan atau reaksi dalam sistem imun badan, Ben Libberton, ahli mikrobiologi di Makmal MAX IV di selatan Sweden, kepada AFP.

Klip ini dari 2015 menunjukkan microchip dimasukkan ke dalam tangan seseorang:

melaluiGIPHY

Animated GIF - Find & Share on GIPHY

Kebangkitan ‘biohacking’
Biohacking – pengubahsuaian badan dengan teknologi – semakin meningkat apabila semakin banyak orang mula menggunakan pakaian berteknologi seperti Apple Watches and Fitits.

Sekitar empat tahun yang lalu, kumpulan biohacking Sweden Bionyfiken mula menganjurkan “pihak implan” – di mana kumpulan orang memasukkan cip ke tangan mereka secara beramai – di negara-negara termasuk Amerika Syarikat, Inggeris, Perancis, Jerman, dan Mexico.

Sekurang-kurangnya 50 pekerja di syarikat mesin vending Wisconsin, Three Square Market secara sukarela bersetuju untuk memasukkan microchip ke dalam tangan mereka, yang kemudiannya boleh digunakan untuk membeli makanan ringan, log masuk ke komputer, atau menggunakan mesin fotokopi.

Sweden kelihatan lebih bersedia untuk mencuba teknologi berbanding kebanyakan negara lain.

Populasi 10 juta negara pada umumnya lebih bersedia untuk berkongsi butiran peribadi, yang telah direkodkan oleh sistem keselamatan sosial negara dan sedia ada. Menurut AFP, orang dapat mencari gaji masing-masing dengan hanya memanggil pihak berkuasa cukai awam.

Ramai daripada mereka juga tidak percaya teknologi mikrocip cukup maju untuk digodam. Libberton, ahli mikrobiologi juga berkata data yang dikumpul dan dikongsi oleh implan terlalu terhad untuk pengguna takut penggodaman atau pengawasan.

Pengasas Bionyfiken Hannes Sjöblad memberitahu Tech Insider pada tahun 2015:

“Tubuh manusia adalah platform besar seterusnya. Tubuh yang disambungkan sudah menjadi fenomena. Dan implan ini hanya sebahagian daripadanya.

“Kami mengemas kini badan kita dengan teknologi pada skala besar yang sudah ada pakai pakaian. Tetapi semua pakaian yang kami pakai hari ini akan ditanamkan dalam tempoh lima hingga 10 tahun.

Baca juga  Mulut Bengkak, 4 Gambar Sedih Kucing Disengat Lebah

“Siapa yang mahu membawa telefon pintar atau smartwatch yang canggung apabila anda boleh memilikinya di kuku jari anda? Saya fikir ia adalah arah di mana ia menuju. “


Tag:

Tinggalkan komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *