Cari...

Artis Entertainment

Reka Bentuk Tandas Unik, Idea Pelik Dan Menakutkan

Kongsi

Tandas memainkan peranan penting dalam hidup kita. Selain faktor kebersihan, kecantikan tandas itu sendiri membuatkan kita lebih bersemangat kerana naluri semulajadi yang suka pada kecantikan. 

MENJAGA KEBERSIHAN TANDAS

Tandas perlu dicuci selalu agar sentiasa kelihatan bersih dan segar.
Pastikan juga, tandas dipam setiap kali selepas digunakan. 
Untuk mencuci pula, gunakan pencuci tandas/ ‘detergent’ dan berus. Letak pencuci tandas sekitar mangkuk tandas, permukaan mangkuk tandas dan lantai. Berus dan jirus air untuk bersihkan.

Reka bentuk mangkuk tandas di rumah anda bagaimana? Yang biasa atau luar biasa?

JENIS-JENIS TANDAS

Terdapat pelbagai jenis tandas. Namun yang biasa dijumpai ialah tandas duduk dan tandas cangkung. Pemilihan jenis tandas terpulang kepada keselesaan individu. terdapat juga tandas bergerak yang biasanya disediakan ditempat-tempat awam. Ia juga sesuai digunakan untuk mengajar dan melatih kanak-kanak untuk menggunakan tandas. Terdapat juga jenis tandas khusus untuk buang air kecil bagi lelaki. Bagi warga emas, adalah dinasihatkan supaya menggunakan tandas duduk kerana ini dapat mengurangkan rasa lenguh kaki sekiranya mencangkung terlalu lama.

Etika Penggunaan Tandas

Seperti yang telah dinyatakan sebelum ini, sikap pengguna sendiri merupakan punca utama tandas–tandas awam menjadi kotor dengan membuang tisu tandas dan tuala wanita bukan di tempat yang sepatutnya, melakukan vandalisme dengan merosakkan paip air, flush tandas dan juga menconteng dinding-dinding tandas. Ini juga mengakibatkan imej negara buruk kepada para pelancong apabila mereka menggunakan tandas awam.

Menurut pakar daripada portal MyHealth, menjaga kebersihan tandas adalah tanggungjawab masyarakat dan masyarakat seharusnya melihat kepentingan kebersihan sebagai satu cara hidup dan tandas merupakan salah satu daripada aspek penting untuk dijaga bagi memastikan kehidupan kita bersih dan terhindar daripada penyakit yang berbahaya. 

Baca juga  Kisah Mentaliti Manusia Yang Mampu Mengubah Anda

Anak–anak juga haruslah dilatih daripada kecil supaya rajin membersihkan tandas di rumah, menghias tandas supaya kelihatan cantik dan selesa dengan meletakkan bunga–bunga, dekorasi serta wangian. Ini bukan sahaja akan menjadikan tandas sebagai salah satu tempat utama untuk dibersihkan malah akan meningkatkan lagi kualiti kehidupan bagi penghuni rumah tersebut. Sikap ini membentuk diri anak-anak agar sentiasa menghargai kebersihan tandas walau di mana juga mereka berada dan terus menjadi amalan positif sehingga mereka dewasa.

Kebiasaannya, di Malaysia konsep tandas biasa masih lagi digunakan. Tapi di luar negara ada banyak kepelbagaian tandas yang kita tak biasa lihat. Ayuh lihat koleksi mangkuk tandas yang unik dan menarik di bawah! 

Reka Bentuk Tandas

Tandas bergerak dengan 3 roda.

reka bentuk tandas

Tandas Trumpet

reka bentuk

Tandas Tisu

reka bentuk tandas

Tandas Berhala Ke Apa?

reka bentuk tandas

Tandas Honeymoon. Berak pun boleh sama-sama.

Tandas Malu-Malu Kucing

Tandas Office 2 Tingkat

Tandas Tegang

Tandas Makan Najis

Tandas Belajar Musik

Tandas Tempat Buang Air

Tandas Bajet Murah

Tandas Monster

reka bentuk tandas

Tandas Mesra Alam

Tandas Pelaburan Saham

reka bentuk tandas

Rekaan mangkuk tandas mereka memang pelik tetapi kreatif juga! Sekurang-kurangnya tidaklah cliche seperti tandas-tandas  yang biasa kita guna kan?

Tag:

Anda mungkin juga meminati

Tinggalkan komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *