Cari...

Uncategorized

Rebutan Kuasa 5G, China dan Russia Buat Perjanjian

Kongsi

Huawei China, yang dianggap sebagai ancaman keselamatan di AS, pada hari Rabu menandatangani perjanjian dengan syarikat telekom Rusia MTS untuk membangunkan rangkaian 5G di negara itu pada tahun depan.

Perjanjian itu ditandatangani di luar pertemuan antara pemimpin China Xi Jinping dan Presiden Rusia Vladimir Putin di Moscow.

Perjanjian itu akan menyaksikan “pembangunan teknologi 5G dan pelancaran perintis rangkaian generasi kelima pada 2019-2020”, kata MTS dalam satu kenyataan.

Diketahui dalam pernyataan itu, Huawei Guo Ping, berkata beliau “sangat gembira” dengan perjanjian itu “dalam bidang kepentingan strategik seperti 5G.”

Gergasi telekom Cina telah mengalami kekacauan sejak Mei, ketika pentadbiran Trump melarang perusahaan AS menjual peralatan berteknologi tinggi kepada Huawei atas kecurigaan yang mengintip untuk Beijing.

Pakar mengatakan keputusan AS, untuk mula berkuat kuasa dalam masa tiga bulan, mengancam kelangsungan hidup syarikat, yang sangat bergantung pada cip AS untuk telefonnya.

Beberapa syarikat telah menjauhkan diri dari Huawei, termasuk Google, yang sistem Androidnya melengkapkan majoriti telefon pintar di dunia.

Penglibatan potensi Huawei yang dilaporkan dalam rangkaian 5G Britain telah membuktikan politik sensitif dan kerajaan Theresa May menegaskan tiada keputusan telah dibuat mengenai isu itu.

Sumber: nst.com.my

Baca juga  Tayar Tanpa Angin, Design Tayar Yang Menerajui Evolusi Terkini
Tag:

Anda mungkin juga meminati

Tinggalkan komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *