Cari...

Hubungan Islamik

Rasulullah Lebih Romantik Berbanding Watak Lelaki Dalam Drama

Kongsi

Kita sering terpesona dengan watak hero dalam drama yang sangat romantik dan penyayang. Tetapi tahukah anda bahawa ikon yang paling sesuai untuk kita contohi adalah Rasulullah s.a.w.

Rasulullah s.a.w adalah seorang yang sangat penyayang, malah Rasulullah s.a.w sering bergurau senda dengan isteri. Alangkah bahagia dan beruntungnya isteri Rasulullah s.a.w.

Foto: google.com

Mesti anda teruja untuk tahu bagaimana agaknya Rasulullah melayan kerenah isterinya bukan? Mari kita lihat

1. Suami Sering Cium Isteri

Di antara sisi romantis Rasulullah saw, beliau gemar mencium isterinya sebgaai contoh, sebelum keluar untuk solat. Dari Aisyah:“Bahawa Nabi saw mencium sebagian istrinya kemudian keluar menunaikan shalat tanpa berwudhu dahulu.” (HR Ahmad).

Untuk kita, bolehlah suami mencium isteri setiap kali sebelum keluar rumah, sebelum ke pejabat dan setiap kali pulang ke rumah bertemu isteri. Cium sahaja isteri bila-bila masa dan itu adalah pahala yang paling mudah dikecapi dan seterusnya membahagiakan pasangan suami dan isteri.

2. Bersandar Di Dada Isteri & Tidur Atas Peha Isteri

Ia merupakan suatu gambaran yang indah bila Rasulullah saw dahulunya sering memanjakan dirinya dengan isteri termasuklah bersandar pada bahagian hadapan tubuh isterinya Aisyah sambil meletakkan kepalanya di bahagian dada Aisyah, lalu, apabila mahu berbaring, dia meletakkan kepalanya di atas pangkuan Aisyah -meskipun waktu itu Aisyah sedang haid.

3. Mandi Bersama

Perkahwinan menghalalkan hubungan antara wanita dan lelaki, jadi segala perbuatan yang memperlihatkan tubuh masing-maisng adalah tidak salah bukan? Jadi Rasulullah saw dahulu sering mandi bersama isterinya untuk menjalin keharmonian rumah tangga.

Dari ‘Aisyah radhiallahu ‘anha, ia berkata:“Aku pernah mandi dari jinabat bersama Rasulullah saw dengan satu tempat air, tangan kami selalu bergantian mengambil air.” (HR Mutafaqun ‘alaih).

Baca juga  Adab Semasa Menyambut Hari Raya Aidilfitri

4. Makan Sepiring, Minum Secawan

Masa bercinta dahulu mesti ada kongsi-kongsi makan di kedai kan? Ha, janagn masa bercinta je buat. Masa bercinta buat tak dapat pahala. Tapi kalau buat lepas kahwin, berganda-ganda pahalanya apabila suami dan isteri berkongsi makan dalam satu pinggan yang sama

Rasulullah melakukan perkara ini untuk menonjolkan rasa cintanya terhadap isterinya tanpa merasa jijik atau geli -walaupun perlu memakan sisa isterinya.

Aisyah berkata: “Pernah aku minum, sedangkan aku pada saat itu sedang haid. Kemudian aku memberikan minuman tersebut kepada Rasulullah saw dari cawan yang sama, di mana beliau melekapkan mulutnya betul-betul di tempat bekas aku minum, lalu beliau minum.” (H.R. Muslim)

5. Gurau Senda Legakan Amarah Isteri

Biasanya suami akan ‘bengang’ dengan isterinya jika isteri mulai membebel atau marah-marah tentang sesuatu perkara sehinggakan, ada suami yang sanggup menaikkan tangan terhadap isteri atau memaki si isteri kembali, tetapi tidak dengan Rasulullah saw.

Nabi saw biasa memicit/mencubit hidung Aisyah jika dia marah dan beliau berkata: Wahai Aisyah, bacalah doa, “Wahai Tuhanku, Tuhan Muhammad, ampunilah dosa-dosaku, hilangkanlah kekerasan hatiku, dan lindungilah diriku dari fitnah yang menyesatkan.” (HR. Ibnu Sunni)

6. Melaga Pipi Antara Suami Isteri

Ustaz Ebit Liew dalam sebuah ceramahnya pernah memberitahu bahawa baginda Rasulullah saw sering mendukung isterinya sambil isterinya berpaut di belakang badan Rasulullah lalu mereka menyentuhkan pipi satu sama lain di mana pipi Rasulullah terkena pipi Aisyah.

7. Bersukan Dengan Isteri?

Mungkin ramai di antara kita memikirkan banyak wang akan dikeluarkan jika mahu berdua-duaan dengan suami atau isteri tetapi dhaulunya Rasulullah bijak melakukan aktiviti berfedah dengan isterinya. Main kejar-kejar dengan suami isteri pun boleh jadi seronok tau?!

Baca juga  Jangan Pamerkan Kemesraan Jika Niat Hanya Ingin Menunjuk

Aisyah berkata: “Aku keluar bersama Rasulullah saw (dalam sebuah perjalanan) dan ketika itu aku masih ramping. Lalu kami berhenti di sebuah tempat perhentian, kemudian ia berkata kepada para shahabatnya, “majulah kalian terlebih dahulu (untuk berlumba)”. Hal itu dilakukan agar tidak ada dari mereka yang melihat gerakan isteri beliau saat perlumbaan. Kemudian beliau berkata kepadaku, “kemarilah hingga aku berlomba denganmu.” Lalu beliau berlomba denganku dan aku mampu mendahuluinya. (H.R. An Nasai)

Seronok bila mengetahui betapa penyayang dan romantiknya Rasulullah s.a.w. Para suami boleh mencubanya dengan isteri dirumah, mana tahu dapat mengeratkan lagi silaturrahim antara suami isteri. Sekian petikan dari wanista.com

Tag:

Tinggalkan komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *