Cari...

Cerita Menarik Pertanian unik

Pokok Kaktus Tertinggi Didunia, Mencapai Ketinggian 3 Tingkat

Kongsi

Terdapat banyak jenis kaktus yang hidup di bumi. Kaktus adalah salah satu tanaman yang dapat bertahan tanpa air dalam jangka masa yang lama. Kaktus biasanya terdapat di kawasan kering (padang pasir). Tetapi sebenarnya, hanya seperempat dari semua spesies kaktus tinggal di kawasan gurun. Selebihnya tinggal di kawasan separa gurun, padang rumput kering, hutan lebat atau padang rumput. Sebahagiannya tumbuh di kawasan tropika dan subtropika.

Kaktus rata-rata boleh tumbuh sekitar 60 sentimeter hingga satu meter, ada juga kaktus kecil yang dapat digunakan sebagai tanaman hais di dalam rumah. Tetapi beberapa waktu lalu, beredar foto di Twitter yang menunjukkan kaktus tumbuh tinggi setara dengan bangunan 3 tingkat.

Foto kaktus itu dikongsi oleh pengguna Twitter @ 0okome0 pada hari Rabu (24/6/2020). Sejak dimuat naik sehingga kini tweet telah mencapai 17.1 ribu kali retweet dan 54.3 disukai oleh netizen. Selain mencuri perhatian, kaktus itu juga menarik perhatian banyak netizen yang mempertanyakan adakah kaktus itu adalah kaktus tertinggi di dunia yang pernah hidup.

kaktus

Dari pos tersebut diketahui bahawa kaktus terletak di Takinogawa, Kawasan Metropolitan Tokyo. Pemilik akaun pada mulanya menganggapnya hanya tiang pendukung biasa, tetapi ketika mendekat dia terpana kerana kaktus tebal yang tinggi.

“Ini kelihatan aneh kerana ia seperti tiang … Saya pernah melihatnya 10 kali,” tulis pemilik akaun Twitter.

Sumber: Liputan6

Baca juga  Aura Cinta Mampu Buatkan Anda Lebih Jelita
Tag:

Tinggalkan komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *