Cari...

Antarabangsa Berita

Pilihan Raya Di Taiwan, Tsai Ing-wen Menang Undi

Kongsi
taiwan election

Pengundian di pilihan raya Taiwan ditutup hari ini pada pukul 4 petang. Masa Taipei (3 pagi waktu New York), dengan Presiden Tsai Ing-wen dari Parti Progresif Demokratik (DPP) mengambil langkah awal pada Han Kuo-yu Kuomintang (KMT), menurut rangkaian televisyen utama. Kerusi di Legislatif Yuan-di mana DPP juga memegang majoriti-berada di dalam undi juga. Keputusan pilihan raya akan dilaporkan kemudian pada hari Sabtu. Berita Bloomberg menjejaki keputusan oleh bandar / bandar dan daerah kerana dilaporkan.

Bermula pada tahun 2012, pilihan raya legislatif telah diadakan serentak dengan presiden. Pindaan perlembagaan yang melancarkan Perundangan Yuan telah diluluskan pada tahun 2005 dan sejak itu parti yang mengendalikan cawangan eksekutif Taiwan juga mengendalikan dewan perundangannya.

Parlimen Taiwan dipilih oleh wakil separuh berkadar. Tujuh puluh tiga ahli dipilih dalam sistem pertama-lalu-pasca dari majlis perbandaran, daerah dan bandar khas. Daripada yang selebihnya, 34 dipilih oleh perwakilan berkadar dari senarai yang dicadangkan oleh parti politik dan enam dipilih oleh orang-orang asli.

Sumber: bloomberg

Baca juga  Nenek Ini Masih Mampu Melahirkan Anak Kembar

Tinggalkan komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *