Cari...

Kesihatan Tips Menarik

Petua Meredakan Demam Panas Anak-Anak Dan Orang Dewasa

Kongsi

Petua meredakan demam panas. Untuk meredakan demam panas hendaklah dengan cara yang betul. Demam biasanya satu tanda bahawa sesuatu yang luar biasa sedang berlaku dalam badan anda. Demam biasanya tidak berbahaya melainkan jika ia mencapai 103°F (39.4°C) atau lebih tinggi.

Untuk kanak-kanak kecil dan bayi, suhu yang sedikit tinggi mungkin menunjukkan jangkitan yang serius. Tetapi tahap demam tidak semestinya menunjukkan betapa seriusnya keadaan umum.

Suatu penyakit ringan boleh menyebabkan demam yang tinggi, dan penyakit yang lebih serius boleh menyebabkan demam yang rendah. Biasanya demam akan hilang dalam masa beberapa hari. Beberapa ubat-ubatan di kaunter boleh merendahkan suhu demam, tetapi kadang-kadang ia lebih baik tidak di rawat. Demam memainkan peranan penting dalam membantu badan anda melawan beberapa jangkitan.

Antara Punca Demam Panas

Suhu normal tubuh anda berbeza-beza sepanjang hari . Ia lebih rendah daripada waktu pagi dan lebih tinggi pada lewat petang dan malam. Malah, suhu biasa anda boleh berkisar kira-kira 97°F (36.1°C) dan 99°F (37.2°C). Walaupun kebanyakan orang menganggap 98.6°F (37°C) biasa, suhu badan anda mungkin berbeza-beza. Faktor-faktor lain, seperti kitaran haid anda atau senaman berat, boleh memberi kesan kepada suhu badan anda dan juga disebabkan beberapa faktor berikut:

  • Virus
  • Jangkitan bakteria
  • Strok haba
  • Selaran matahari yang melampau
  • Keadaan radang tertentu seperti artritis reumatoid – keradangan pada selaput sendi (synovium)
  • Tumor malignan
  • Sesetengah ubat-ubatan, seperti antibiotik dan ubat-ubatan yang digunakan untuk merawat tekanan darah tinggi atau sawan
  • Sesetengah imunisasi, seperti difteria, tetanus dan pertusis atau vaksin pneumokokal.
petua meredakan demam
Foto: Mingguanwanita

Demam adalah sebahagian daripada pertahanan badan terhadap jangkitan. Walaupun demam bukan penyakit, jika ia melebihi suhu 40 º C (104 º F), ia boleh menjadi sangat berbahaya. Walau bagaimanapun, bagi kebanyakan demam, tidak ada pilihan selain merawatnya di rumah. Berikut adalah beberapa cara untuk melakukannya.

Baca juga  Cara Menolak Cinta Seseorang Dengan Bijak!

Petua Meredakan Demam Panas

Mandi

Jika anda ingin merawat demam anda, rendamkan diri dalam tab mandi yang penuh dengan air sejuk. Air itu akan membantu menyejukkan kulit serta dapat menurunkan suhu badan.

Lapkan badan

Jika anda tidak berkeinginan untuk mandi, anda boleh menggunakan tuala lembap. Rendamkan tuala kecil dalam air sejuk dan sapukan ke seluruh badan atau letak kain di dahi anda untuk mengurangkan ketidakselesaan yang disebabkan oleh demam.

Menurunkan suhu bilik

Mengurangkan suhu bilik mungkin boleh membuatkan anda berasa lebih selesa dan juga membantu untuk mengurangkan suhu badan anda.

Keluarkan lapisan pakaian

Gabungan lapisan pakaian dan selimut memerangkap haba, menjadikan demam bertahan lebih lama daripada biasa. Pakai hanya beberapa lapisan pakaian dan hanya menggunakan selimut untuk tempoh seram sejuk.

Dapatkan banyak rehat

Badan anda adalah memerangi penyakit dan memerlukan banyak tenaga untuk pulih dengan sendirinya. menghadkan aktiviti dan berehat sebanyak mungkin.

Kekal terhidrat

Badan anda memerlukan banyak cecair untuk melawan penyakit di dalam badan anda, terutamanya jika anda berpuasa. Minum air dengan kerap sepanjang hari.

Air garam

Public Health Malaysia pernah berkongsikan khasiat air garam bagi meredakan demam. Sel tubuh akan menggunakan klorida dari garam untuk menghasilkan hypoclorus acid iaitu cecair peluntur yang berfungsi sebagai pemusnah virus.

Bagi masalah selesema, titiskan air garam di hidung. Selain membunuh virus, ia juga mampu mencairkan mukus pekat yang menyekat saluran pernafasan. Bagi sakit tekak dan batuk pula, berkumur dengan air garam mampu meredakan gejala dan merawat jangkitan. 

Minum teh herba atau halia

Meminum teh herba tertentu boleh membantu untuk membuka pori kulit anda dan menggalakkan tubuh untuk berpeluh. Selain itu, terdapat juga teh herba yang boleh merangsang tubuh untuk mengeluarkan peluh. 

Baca juga  Cara Merawat Sakit Tapak Kaki Secara Berkesan Dan Mudah

Air kelapa muda

Air kelapa muda dikatakan mempunyai kandungan elektrolit tinggi yang berkesan untuk meredakan panas dalam badan. Selain itu, air kelapa juga dapat mengatasi dehidrasi dan membuatkan tubuh berasa lebih segar.

Lidah buaya

Biasanya kulit tumbuhan lidah buaya atau aloe vera ini akan dibuang dan lendiran di dalamnya akan dilumurkan di seluruh badan. Lendiran yang menyejukkan ini dipercayai boleh meredakan suhu badan yang tinggi.

Asam Jawa

Ramaskan asam jawa dengan semangkuk air, sapukan air tersebut ke ubun-ubun dan seluruh bahagian badan lain sebelum tidur.

Makanan pedas

Sebahagian orang suka memakan makanan pedas ketika demam. Ini kerana makanan pedas dapat membuatkan kita berpeluh dengan mudah dan mampu melancarkan semula peredaran darah.

Tag:

Tinggalkan komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *