Cari...

Kecantikkan

Orang Korea Tidak Pakai Deodoran Kerana Boleh Menyebabkan Kanser

Kongsi

Tidak pakai doedoran kebanyakan adalah orang korea memetik dari laman aliffchannel.com, ramai antara kita yang bimbang tubuh badan mengeluarkan bau ketika ketiak berpeluh, ada juga orang yang yang tidak perlu menggunakan deodoran. Ini kerana, wujud peratusan populasi yang tidak mempunyai gen yang menghalang bau badan.

tidak pakai deodoran
Foto: Hello Sehat

Apa itu antiperspirant dan deodoran?

Antiperspirant adalah produk kebersihan peribadi yang mengandungi agen kimia untuk mengurangkan peluh atau perpeluhan dengan berkesan. Anda boleh mencari antiperspirant di mana-mana pasaran sebagai semburan, krim, roll-on atau stik.

Apabila digunakan pada permukaan kulit, ramuan aktif antiperspirant pada awalnya akan menghalang peluh mencapai permukaan kulit. Kemudian ia akan mengurangkan bakteria yang menyebabkan bau badan.

Tidak Pakai Deodoran

Menurut penyelidik dari University of Bristol, gen khas itu dipanggil ABCC11. Kajian itu, yang diterbitkan dalam Journal of Investigative Dermatology, meneliti 6,495 wanita British dan mendapati bahawa 2% kekurangan gen ini. Ahli epidemiologi genetik, Ian Day berkata:

“Gen utama ini pada dasarnya adalah penentu tunggal sama ada anda menghasilkan bau ketiak atau tidak.”

Individu yang mempunyai variasi gen yang jarang berlaku juga berkemungkinan juga menghasilkan tahi telinga kering dan bukan jenis tahi telinga berbentuk lilin basah atau melekit. Penulis kajian turut melaporkan bahawa lebih daripada 97% orang yang berasal dari Eropah atau Afrika mempunyai gen peluh yang menghasilkan bau.

Di samping itu, kebanyakan orang Asia Timur dan 30% hingga 50% daripada mereka tinggal di Asia Selatan, Kepulauan Pasifik, Asia Tengah, Asia Kecil dan orang-orang asli Amerika tidak mempunyai ketiak yang berbau.

Memetik laman Live Science lagi, bahawa hampir semua orang Korea kekurangan gen yang membuat mereka kekurangan bau badan. Sampel darah diambil dari para wanita dalam kajian ini dan respon mereka turut dicatatkan terhadap soal selidik tentang penjagaan kebersihan dan penggunaan produk.

Baca juga  Jamu Kunyit Asam Jawa Mampu Mengembalikan Keremajaan Anda

“Mereka menghabiskan wang mereka, mendedahkan kulit mereka kepada apa yang mungkin tidak baik untuk kulit mereka. Dengan itu mencadangkan kepada saya bahawa ramai juga orang yang tidak sedar di sekeliling kita.”

Bagi mereka yang tidak diberkati kerana kekurangan gen ini, ia mungkin masa untuk mengetahui cara memakai deodoran dengan betul.

Adakah penggunaan antiperspirant menyebabkan kanser payudara?

tidak pakai deodoran
Foto: says.com

Baru-baru ini, beberapa teori telah mendakwa hubungan menggunakan antiperspirant dengan beberapa penyakit maut termasuk kanser payudara. Teori-teori ini berdasarkan pada fakta bahawa kebanyakan kanser payudara akan berkembang di kawasan bawah ketiak. Dan antiperspirant kebanyakannya digunakan untuk ketiak supaya ia boleh memberi kesan bahagian luar atas payudara ini juga.

Di samping itu, bahan-bahan aktif rumusan antiperspirant terutamanya termasuk metallic salts aluminum chloride dan aluminum chloral hydrate. Bahan kimia ini apabila menyerap ke kulit, ia boleh berinteraksi dengan gen manusia dan akhirnya menimbulkan ancaman kanser dalam sel. Bahan kimia ini juga boleh mengganggu proses fungsi hormon wanita yang dinamakan estrogen yang akhirnya akan meningkatkan pertumbuhan sel-sel kanser payudara.

Tag:

Tinggalkan komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *