Cari...

Antarabangsa Info Menarik unik

Nenek Ini Masih Mampu Melahirkan Anak Kembar

Kongsi
nenek melahirkan anak

Nenek melahirkan anak kembar di sebuah hospital bandar Guntur petikan dari laman www.ndtv.com. Nenek yang bernama Mangayamma masih mampu dan selamat melahirkan bayi kembar melalui proses Pemupukan In Vitro (IVF) di Rumah Penjagaan Perawatan Ahali .

Sepasukan yang terdiri daripada empat orang doktor melakukan operasi pembedahan caesarean. S. Umashankar, yang mengetuai pasukan doktor, berkata kedua-dua ibu dan bayi selamat melakukan operasi dengan lancar.

Nenek Melahirkan Anak

“Ini adalah keajaiban perubatan,” kata Umashankar kepada pemberita selepas pembedahan itu. Dia mendakwa bahawa Mangayamma telah menjadi wanita tertua di dunia untuk melahirkan anak kembar.

Sebelum itu, Daljinder Kaur yang berumur 70 tahun dianggap sebagai wanita tertua di dunia untuk melahirkan bayi. Kaur dari Haryana melahirkan seorang bayi lelaki pada tahun 2016 berikutan proses IVF.

Mengucapkan terima kasih dari Nelapartipadu di distrik Godavari Timur, Mangayamma tidak mempunyai anak setelah 54 tahun perkawinan. Beliau bersama suaminya, Y. Raja Rao, telah menemui pakar IVF di rumah penjagaan lewat tahun lalu, memutuskan untuk membantu pasangan itu.

Foto: The Hindu

“Saya sangat gembira, Tuhan telah memakbulkan doa kita,” kata Mangayamma kepada wartawan. Suaminya Raja Rao dan ahli keluarga lain meraikan masa ini dengan mengedarkan gula-gula kepada orang ramai.

Umashankar berkata, mereka meneruskan proses itu selepas sekumpulan doktor menjalankan pelbagai ujian dan mendapati bahawa dia patut hamil. Mangayamma mengandung dalam kitaran pertama prosedur IVF. Seterusnya, tiga pasukan ditubuhkan untuk memantau kesihatan, pemakanan dan kesihatan jantungnya, katanya.

“Sepuluh orang doktor bekerja selama sembilan bulan untuk terus memantau kesihatannya. Imbasan tetap menunjukkan tiada komplikasi,” kata doktor.

Foto: The Hindu

Bulan lepas, pasangan itu ingin mempersembahkan ‘Seemantham’, upacara tradisional yang dilakukan pada bulan ke-8 kehamilan. Walau bagaimanapun, doktor menasihati mereka untuk menunggu sebulan.

Baca juga  Banyak Minum Air Boleh Menguatkan Sistem Imun Badan

Rumah kejururawatan menganjurkan upacara di premis beberapa jam sebelum penghantaran. Kakitangan hospital, saudara mara dan pesakit selamat menyambut pasangan itu. Doktor berkata kedua-dua ibu dan bayi akan diawasi selama beberapa hari.

Tag:

Tinggalkan komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *