Cari...

Pelancongan

Tempat Menarik Melaka Untuk Di Kunjungi

Kongsi
melaka

Tempat menarik Melaka, Negeri Melaka juga dikenali sebagai Melaka Negeri Bersejarah atau Negeri Hang Tuah. Pada tahun 2008 Melaka diisytiharkan oleh UNESCO sebagai Bandar Warisan Dunia (World Heritage). Negeri Melaka juga diisytiharkan sebagai ‘Melaka Maju’ pada 20.10.2010 pada jam 20:10 di Stadium Hang Jebat yang disempurnakan oleh Perdana Menteri Malaysia langsung dari Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), Kuala Lumpur.

Melaka

Melaka juga dinyatakan sebagai Negeri Bandar Teknologi Hijau. Negeri ini mempunyai penduduk yang agak berpendidikan tinggi, dengan kadar literasi remaja 99.5% seperti yang dilaporkan oleh Laporan Matlamat Pembangunan Millennium 2015. Begitulah sedikit sebanyak tentang negeri Melaka dan banyak tempat-tempat yang menarik yang boleh kita kunjungi.

The Shore Sky Tower

melaka tapak bersejarah
Foto: youtube.com

The Shore Sky Tower juga tempat menarik di Melaka, merupakan bangunan tertinggi di Melaka dan mempunyai dek pemerhatian di tingkat ke-43, 163 meter di atas paras jalanan, menyediakan pemandangan 360 darjah panoramik bandar bersejarah ini dan kawasan sekitarnya.

Sebagai perbandingan, struktur tinggi Melaka yang lain, menara berputar, Menara Taming Sari, jauh lebih pendek hanya pada ketinggian 110 meter, jadi pandangannya lebih unggul di Sky Tower.

Encore Melaka

melaka tapak bersejarah
Foto: thesundaily.my

Dari siri Impresi persembahan yang diiktiraf dunia di China datang Encore Melaka, yang dikhaskan dan diarahkan oleh Wang Chaoge (daya kreatif di belakang Majlis Pembukaan Olimpik Beijing 2008) untuk menyatakan perasaannya terhadap Melaka, masa lalu, masa kini dan masa depannya. Tempat yang sangat menarik di Melaka.

Setelah membuka pintu pada 7 Julai 2018, Encore Melaka memaparkan pertunjukan yang hebat dan hebat. Mengharapkan penceritaan emosi, koreografi tenaga bertenaga tinggi, tetapan peringkat terang dengan pencahayaan kreatif dan kesan peringkat yang sukar dipercayai bersama dengan skor muzik bergerak yang bukan sahaja memberi inspirasi kepada khalayak tetapi menangkap imaginasi mereka juga.

Baca juga  Tempat Menarik Di Dungun Berkonsepkan Pantai, Taman Dan Bukit

Freeport A’famosa Outlet Village

Foto:carmenhong.com

Freeport A’Famosa Outlet adalah pusat membeli-belah terbesar di Alor Gajah, menempatkan lebih daripada 70 jenama fesyen, sukan, dan aksesori antarabangsa pada kadar yang hebat. Terletak di luar pintu masuk utama A’Famosa Resort, perkampungan di kawasan terbuka ini merupakan persinggahan yang menyenangkan bagi mereka yang pergi ke Tapak Warisan Dunia UNESCO Melaka dari Kuala Lumpur.

Meluas lebih 16,000 meter persegi, Freeport A’Famosa Outlet memberi penghormatan kepada warisan Eropah Melaka dengan menampilkan senibina bergaya kolonial Belanda, lengkap dengan tasik dengan air pancut dan kincir angin yang besar. Terdapat juga stroller, basikal, dan karusel percuma untuk pelancong dengan kanak-kanak kecil. Kemudahan lain yang terdapat di Freeport A’Famosa Outlet termasuk ruang letak kereta percuma, bilik sembahyang, kerusi roda percuma dan ATM.

Bustel Klebang

tempat menarik melaka

Bustel adalah hotel yang dihasilkan oleh bas-bas terpakai dari negeri Melaka ini. Pasti anda terpegun melihat bagaimana bas-bas lama dikitar semula secara kreatif, bukannya dimusnahkan begitu sahaja. Kelengkapan seperti bilik air dan katil disediakan seperti hotel yang lain. Jadi anda jangan bimbang soal itu.

Terdapat dua buah bilik bagi sebuah bas. Terdapat bilik katil saiz queen dan bilik yang mempunyai katil single. Jadi anda boleh memilih mengikut keperluan. Satu bilik hanya dibenarkan dua orang sahaja bagi memastikan keselesaan anda.

Melaka River Cruise

tempat menarik melaka
Foto: worldexpress.travel

Apa cara yang baik untuk meneroka bandar Melaka pada kadar yang santai? Dengan bot, tentu saja!

Melaka River Cruise membawa anda dalam perjalanan melalui sejarah yang berwarna-warni di bandar ini. Anda akan dapat melihat juxtaposition kedua-dua yang lama dan baru di sepanjang jalan.

Pelayaran meliputi 9km dan mengambil masa sekitar 40 minit untuk perjalanan.

Baca juga  8 Tempat Menarik Paling Seronok Di Perak Yang Anda Harus Lawati

Pelayaran boleh didapati semasa siang hari dan pada waktu malam, cuba pergi selepas matahari terbenam, pada waktu senja. Anda mendapat yang terbaik dari kedua-dua dunia: keindahan alam semula jadi kawasan, serta pencahayaan dan pantulan cahaya malam di dalam air.

Baba Nyonya Heritage Muzium

tempat menarik melaka
Foto: babanyonyamuseum.com

Muzium Warisan Baba & Nyonya terletak di Melaka, Tapak Dunia UNESCO. Rumah itu adalah gabungan tiga lot teras yang diperoleh oleh keluarga Chan pada tahun 1861. Empat generasi tinggal di rumah sebelum ia dibuka sebagai muzium pada bulan Mac 1985. Nama muzium berasal dari istilah Baba, penghormatan cara menangani seorang lelaki yang dilahirkan di Straits dan Nyonya yang menangani seorang wanita kelahiran Selat.

Berjalan melalui rumah Baba Chan Cheng Siew (1865-1919) yang rasa eklektiknya memberikan sekilas ke dalam kekayaan budaya dan kemewahan yang bergaya di banyak rumah-rumah Perang Dunia II sebelum Peranakan.

Tag:

Tinggalkan komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *