Cari...

Teknologi

Malaysia Ingin Pelajari Teknologi Huawei

Kongsi
huawei

Dipetik dari bharian.com.my, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, penggunaan infrastruktur 5G yang dibangunkan syarikat telekomunikasi gergasi China, Huawei, adalah seiring dengan hasrat Malaysia mempelajari kemajuan teknologi.

Perdana Menteri memberi jaminan tiada apa perlu dibimbangi, termasuk dakwaan kononnya teknologi berkenaan digunakan untuk aktiviti pengintipan oleh China.

Huawei adalah syarikat berteknologi tinggi dalam bidang telekomunikasi. Mereka membangunkan telefon bimbit canggih sehingga berupaya mencapai peringkat 5G, maka produk mereka jauh lebih baik berbanding telefon bimbit lain, terutama dari Amerika Syarikat (AS).

Mungkin orang di Amerika Syarikat takut diintip Huawei tetapi di Malaysia, tiada apa yang nak diintip pun, lebih-lebih lagi dalam industri teknologi kita. Oleh itu, kita mengalu-alukan kedatangan mereka, bekerjasama dengan mereka, dan kita pelajari teknologi mereka.

Dalam sesi dialog sempena Persidangan Masa Depan Asia (Persidangan Nikkei) 2019 di sini semalam, Dr Mahathir menyatakan komitmen Malaysia untuk kekal menggunakan teknologi 5G Huawei walaupun syarikat itu berdepan tekanan global.

Perdana Menteri berkata, Malaysia memerlukan rakan teknologi dan kerjasama bukan bermakna keseluruhan perniagaan telekomunikasi negara diserahkan kepada pihak asing.

Kita ada peranan dalam negara sendiri, maka kita kawal keadaan. Ini peluang kita mempelajari teknologi baharu, seperti mana kita bekerjasama dengan Telenor ASA. Itu caranya. Kalau kita nak kerja dengan syarikat besar dalam teknologi, kita kena menerima hakikat yang mereka mempunyai suara dalam operasi.

Jika tidak, kita tidak dapat apa-apa, terus ketinggalan. Ditanya sama ada penerimaan teknologi Huawei bermakna beliau mulai berlembut dengan China, Dr Mahathir menegaskan, Malaysia mengambil pendekatan bersahabat dengan semua negara.

Katanya, ia terletak kepada kebijaksanaan menguruskan negara dengan mengetahui kekuatan dan kelemahan sendiri.Kita tidak mahu berperang kerana kita tahu kekuatan mereka dan tahu kelemahan kita.

Baca juga  Rebutan Kuasa 5G, China dan Russia Buat Perjanjian

Apabila kita lemah, kita mesti tahu mentadbir dan bukan bertindak seolah-olah kita negara kuat yang hanya tahu menghentam negara lain. Itu bukan cara kita.

Tag:

Anda mungkin juga meminati

Tinggalkan komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *