Cari...

Kecantikkan

Lendir Siput Babi Digunakan Untuk Terapi Kulit Cantik

Kongsi

Beraneka cara untuk nampak cantik sehingga cara ini muncul sebagai terapi kulit dengan menggunakan lendir siput babi. Sudah pasti,banyak wanita yang geli menggunakan terapi ini, namun inilah yang digunakan untuk terapi kulit.

Walaupun satu konsep yang masih baru di Malaysia, namun terapi lendir siput babi ini sebenarnya sangat popular di Thailand, Korea dan Jepun.

lendir siput babi
Foto: cari info net

Siput babi atau nama saintifiknya, helix aspersa müller glycoconjugates, sememangnya mempunyai kebaikan semula jadi dan kandungan antioksidan tinggi yang mampu menghaluskan serta mengurangkan kedutan pada kulit wajah.Foto: i5.asn.im

Lendir dan sisa kumuhan yang dikeluarkan siput tersebut turut mengandungi asid glaikolik dan elastin. Selain daripada itu, anatomi serangga itu sendiri yang mempunyai 14,000 gigi mikroskopik dapat memberikan efek terapeutik apabila dibiarkan menjalar dan ‘mengurut’ kulit wajah manusia.

lendir siput babi
Foto: erch2014.com

Namun, kesan rawatan lendir siput babi ini bukanlah ‘ekspres’ dan segera. Anda perlu melakukan beberapa siri rawatan facial tersebut di salon selama beberapa kali beserta penggunaan produk yang mempunyai enzim siput babi itu sebelum kesan positif dapat dilihat.

Nilai lendir siput babi di Thailand seperti emas

“Mereka biasanya akan campak sahaja siput babi itu ke jalan raya atau sungai,” kata wanita ini sebelum tambah bahawa kini para petani berebut jual kepadanya untuk duit poket tambahan.

Dengan memiliki lebih 1,000 ekor haiwan kecil itu, Phatinisiri mampu raih pendapatan 9,855 baht (RM1,316) sehingga 20,020 baht (RM2,672) sebulan di kebunnya di wilayah Nakhon Nayok itu.

Dianggarkan ketika ini terdapat kira-kira 80 kebun ternakan siput babi secara komersial di sekitar wilayah tersebut yang terletak hanya dua jam pemanduan berkereta dari ibu kota Bangkok.

Ia pesat ekoran permintaan tinggi pasaran kecantikan global berasaskan siput babi dengan nilai 9.7 bilion baht (RM1.3 bilion), menurut data kumpulan penyelidikan Coherent Market Insights.

Baca juga  5 Jenis Emosi Yang Boleh Memberi Kesan Buruk Pada Kulit Anda

Lendiran ‘mahal’ itu bagaimanapun memerlukan tahap kesabaran tinggi kerana ia hanya boleh didapati daripada kelenjar yang direnjiskan air berterusan menerusi satu saluran tiub kecil.

Produk mentah itu dijual kepada sebuah syarikat kosmetik global berpusat di Thailand, Aden International sebelum dijual kepada pelbagai firma di Korea Selatan dan Amerika Syarikat (AS).

Namun anda jangan buat ini dirumah, kerana ianya memerlukan kepakaran kecantikan untuk mengenali siput yang di letakkan di atas muka.

Lagi artikel menarik Lendir akar periuk kera boleh merawat keracunan.

Tag:

Tinggalkan komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *