Cari...

Gaya Hidup

Lelaki Lebih Pemurah Berbanding Wanita

Kongsi

Lelaki lebih pemurah berbanding wanita, dapat kita lihat pada masa sekarang. Lihatlah ketika berbayar di kaunter-kaunter, lelaki lebih ikhlas menghulurkan wang berbanding wanita. Kenapa ia boleh jadi begitu?

Disini dapat kita ungkapkan bahawa lelaki lebih pemurah manakala wanita lebih cenderung dengan sifat kedekut. Hal ini kerana wanita mengira bahawa mereka lebih beruntung jika tidak mengeluarkan wang untuk membelanja kawan-kawan. Namun lelaki tidak memikirkan tentang hal itu, baginya duit itu boleh dicari. Yang penting, persahabatan dan silaturahim yang kuat diantara kawan-kawan.

lelaki lebih pemurah
maskulin.com

Jika kita lihat, memang sukar wanita untuk meminta bantuan dengan kawan perempuan nya yang lain. Memang ada saja akan terdengar berita tersebar jika kita meminta bantuan dari dia. Mungkin untuk mengingatkan kawan nya bahawa dia ada berhutang dengan seseorang itu.

Berlainan pula lelaki, jika kita lihat pergaulan lelaki, mereka tdak mengambil endah tentang wang atau bantuan yang di berikan. Malah mereka ikhlas menyumbangkan bantuan dengan kawan-kawan yang lain. Bagi mereka, jika suatu hari nanti dia dalam kesusahan, pasti ada pertolongan dari sahabatnya yang pernah di tolong nya dahulu.

Orang lelaki jangan kedekut, tapi orang perempuan kena kedekut.

Ini kerana kedekut itu sifat perempuan dan pemurah itu sifat lelaki. Begitu juga dengan berani yang merupakan sifat lelaki tetapi penakut itu semestinya sifat perempuan. Sebagaimana juga dikatakan cemburu itu sebenarnya sifat lelaki, bukan sifat bagi kaum wanita. Tetapi kita terbalik lingkup, cemburu sifat orang perempuan, pelik sungguh. Pada hal cemburu sifat orang lelaki.

Maka, kesimpulannya disini, janganlah kita bersikap kedekut dan jadilah seperti lelaki. Mereka sanggup berkorban apa sahaja demi anak-anak, keluarga, tanpa mengharapkan apa-apa.

Baca juga  Wanita Lebih Hebat Sembunyikan Kecurangan Berbanding Lelaki -Kajian
Tag:

Tinggalkan komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *