Cari...

Gaya Hidup

Konflik Antara Orang Awam Dengan Penjawat Awam

Kongsi

Seperti kita tahu, banyak berlaku pada kita bahawa orang awam sangat suka mencaci mengherdik dan mempersoalkan masa pejabat dibuka. Seperti hari ini min pergi UTC melihat ramai orang berpusu-pusu untuk membuat sijil lahir, kad pengenalan rosak, tukar alamat dan macam-macam lagi.

Orang awam biasanya mereka selalu tertanya-tanya, “Kenapa pejabat kerajaan selalu lewat buka”? “

Penerangannya di sini, kerajaan sudah memberi masa untuk penjawat awam menunaikan tanggungjawab mereka sebagai ibubapa dahulu.

Maka, mereka mestilah menghantar anak-anak pergi ke sekolah dahulu. Sebelum itu, mereka(penjawat awam) selalu memberi yang terbaik untuk anak-anak mereka apabila sudah bersekolah.

Masa yang digunakan cukup untuk mereka memikul tanggungjawab itu, selain memikul tanggungjawab masyarakat dengan layanan mesra, berhemah, dan berbudi bicara.

Bagi, orang awam yang tidak mengerti akan situasi mereka, memanglah akan menganggap bahawa mereka kerja lambat. “Lambat buka pejabat”, “Makan gaji buta”, dan macam-macam lagi karenah orang awam.

Perselisihan faham ini harus kita baiki supaya kita bersikap toleransi, bertolak ansur, mereka juga seperti kita, ada tanggungjawab nak di jaga.

Janganlah anda merendah-rendahkan penjawat awam. Sekian terima kasih.

Baca juga  Lelaki Ini Mampu Membina Sebuah Hutan Nusantara
Tag:

Anda mungkin juga meminati

Tinggalkan komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *