Cari...

Gaya Hidup Tips Menarik

Khasiat Petai Yang Anda Tidak Tahu

Kongsi

Khasiat petai ini kebanyakkan ramai yang tidak tahu. Walaupun petai terkenal dengan baunya yang busuk, namun ia sangat digemari oleh segelintir orang terutamanya rakyat Malaysia. Petai mengandungi 3 jenis gula semulajadi iaitu sukrosa, fruktosa, dan glukosa yang dikombinasikan dengan serat.

Mungkin baunya kurang menyenangkan, namun banyak khasiat petai yang kita tidak tahu. Antaranya ialah, mampu membantu anda dalam menangani masalah dalaman. Jadi, jangan pandang rendah dengan baunya yang busuk ya!

Bahkan, dibandingkan epal, petai memiliki protein 4 kali lebih banyak, karbohidrat dua kali lebih banyak, tiga kali ganda fosfor, lima kali ganda Vitamin A dan zat besi, serta dua kali ganda jumlah vitamin dan mineral lainnya.

khasiat petai
Foto: grid.id

PMS (Pre-Menstrual Syndrome)

Petai mengandungi Vitamin B6 yang mampu mengawal kadar gula darah, dan membantu menstabilkan hormon. Mungkin baunya tidak menggambarkan kelebihan-kelebihannya. Jika anda mengamalkan makan petai, mungkin mampu merawat dan membantu menstabilkan hormon anda.

Anemia

Jangan anda tidak tahu ya, antara kelebihan buat petai ialah Ianya mempunyai kandungan zat besi yang tinggi, petai dapat menstimulasi produksi sel darah merah dan membantu apabila terjadi anemia.

Sembelit

Jika anda sering mengalami sembelit, petai mampu membantu anda meleraikan masalah tersebut. Mengandungi serat yang tinggi, maka petai boleh menormalkan kembali proses pencernaan dan membantu mengatasi permasalahan ini.

Mual di pagi hari

Petai memiliki efek antasid pada tubuh, apabila dada Anda terasa panas akibat makan terlalu banyak, cuba makan petai untuk mengurangi sakitnya. Selain itu, makan petai di antara jam makan akan menolong mempertahankan kadar gula dan menghindari muntah.

Walaupun petai antara sayur yang kurang digemari kerana baunya yang busuk, namun ianya ada banyak kebaikan untuh tubuh badan manusia, terutamanya wanita. Sekian petikan dari BukanAku.com

Baca juga  6 Manfaat Bersama Suami Isteri Apabila Mandi

Tinggalkan komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *