Cari...

Antarabangsa Sains

Kepanasan Global, Suhu mencecah 62°C

Kongsi

Kepanasan di Kuwait mencatat suhu sehingga 62°C merupakan kepanasan global yang boleh mengakibatkan darurat.

Selama bertahun-tahun, iklim Kuwait semakin stabil. Pada bulan-bulan musim panas, negeri Teluk kini sering menyentuh 50C, dan tahun lepas dianugerahi hadiah suram sebagai tempat terpanas di bumi, ketika suhu mencecah tinggi 54C.

Tetapi ketika ibukota sedang membuat perancangan untuk mempersiapkan perubahan iklim dan panas yang semakin meningkat, ada kebimbangan yang semakin meningkat bagi penduduk yang tidak mampu untuk berlindung di dalam, dan pertanyaan-pertanyaan tentang bagaimana sebuah kota yang intensif tenaga dapat bertahan sebagai sumber seperti air dan minyak berkurangan.

Hampir 70% penduduk Kuwait terdiri daripada pekerja asing, yang kebanyakannya berkuasa pembinaan hampir kompleks pejabat dan pusat pejabat baru di seluruh negeri. Walaupun undang-undang buruh kini mengharamkan kerja di luar antara jam 12 malam dan 4 petang, ramai yang melihat kerja-kerja melewati jam paling panas hari ini.

Matahari terbenam di lebuh raya di Kuwait City.

Matahari terbenam di lebuh raya di Kuwait City. Gambar: Yasser Al-Zayyat / AFP / Getty Images
Semasa lawatan baru-baru ini, Guardian menyaksikan berpuluh-puluh buruh di tapak bangunan berhampiran lapangan terbang antarabangsa Kuwait yang bekerja dengan baik melepasi tarikh akhir jam 12 petang pada suhu 47C. Memanjat perancah di tengah-tengah rangka kerangka pusat membeli-belah di masa depan, ada yang cuba berlindung di tempat teduh yang ada, seperti yang lain ditikam dari botol air untuk menyejukkan. Ironinya: mereka memasang penyaman udara.

Seorang pengurus syarikat yang mengawasi laman web ini, yang meminta untuk tidak dikenali, berkata: “Di sini di Kuwait atau di Teluk, anda dapat melihat bahawa kebanyakan buruh bukan warga negara. Mereka datang dari Mesir, India atau Bangladesh. “Banyak pekerjaan yang paling sukar di laman web ini adalah subkontrak, jelasnya, membenarkan syarikat-syarikat melanggar undang-undang yang direka untuk melindungi para pekerja dari panas.

Baca juga  Pada Usia 36 Wanita Ini Telah Melahirkan 44 Anak Dari Seorang Suami
foto: riziqin.blogspot.com

Sekiranya buruh tidak dapat bekerja dalam keadaan ini, “mereka tidak akan mendapat apa-apa wang dan akan dipaksa pulang ke negara asal mereka,” katanya. Beliau menambah bahawa dia tidak pernah menyaksikan pemeriksaan kerajaan yang mensasarkan keadaan kerja, dan pegawai itu hanya peduli dengan visa kediaman pekerja.

Keadaan bagi lelaki dan wanita yang terpaksa bekerja di luar akan menjadi lebih teruk: antara tahun 2010 dan 2035, suhu purata tahunan Kuwait akan meningkat sebanyak 1.6% kepada 28.7C, menurut Negara Pihak Berkuasa Awam Alam Sekitar (EPA), menjadikan musim panas semakin panas suhu dan lebih banyak ribut debu yang sudah melanda Kuwait City dan seterusnya.

“Ya, kita berada dalam tekanan,” kata Shareef al-Khayat, ketua bahagian perubahan iklim di EPA. “Bukan hanya dari peningkatan suhu, tetapi paras laut naik – permintaan elektrik dan air juga akan menjadi lebih sukar di masa depan.”

Rakannya, Sameera al-Kandari, bercanda: “Tetapi kami bersedia – kami ada penyaman udara di mana-mana!”

Sumber: theguardian.com

Tag:

Tinggalkan komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *