Cari...

Info Menarik

Kajian Ini Membuktikan Kenapa Lelaki Tidak Boleh Pakai Emas

Kongsi

Pernah mendengar larangan kepada lelaki supaya tidak memakai emas, kerana ianya dilarang dalam islam. Sebenarnya ianya bukan larangan yang direka, tetapi lelaki memang tidak boleh memakai emas.

Selain itu, benda lain yang bercampur dengan emas yang kadarnya kalau kita bawa ke tukang emas dia akan dapat memisahkan antara emas dan campuran logam lainnya. Maka, hukumnya tetap juga haram.

Mungkin ada di antara kita tertanya-tanya kenapa Islam melarang pemakaian emas terhadap kaum lelaki,  padahal ianya bukan barangan yang haram.

Foto: KajianLagi

Kalau haram tentu wanita juga dilarang memakai emas. Ternyata bukan kerana takut kaum wanita disaingi tetapi kerana ada alasan lain yang baru ditemui yang dibuktikan pada abad ke-20 ini.

Foto: KajianLagi

Berikut Hadisnya :

Nabi Sallallahu ‘alaihi wa sallam telah melarang kaum lelaki memakai cincin emas [Al-Bukhari dan Muslim] masing-masing dari Al-Bara’ bin Azib Radhiyallahu ‘anhu, bahwa ketika Nabi Sallallahu ‘alaihi wa sallam melihat seorang laki-laki memakai cincin emas di tangannya, maka beliau memintanya supaya membuka cincinnya, kemudian melemparkannya ke tanah. Hadis ini diriwayatkan oleh Imam Al Bukhari dan Muslim.

Ternyata pada abad ke 20, para ahli fizik telah menyelidik hal ini dan kemudian menyimpulkan bahawa atom pada emas mampu “menembus” ke dalam kulit dan masuk ke dalam darah manusia, dan jika kaum lelaki mengenakan emas dalam jumlah tertentu dan dalam jangka waktu yang lama, maka,  didapati penemuan di dalam darah dan urin akan mengandungi atom emas dalam kadar yang melebihi batas (dikenal dengan istilah migrasi emas).

Dan apabila ini terjadi dalam jangka masa yang lama, maka akan mengakibatkan penyakit Alzheimer.

Sebab jika tidak dibuang, maka dalam jangka waktu yang lama atom emas dalam darah ini akan sampai ke otak dan menyebabkan penyakit Alzheimer.

Baca juga  Misophonia Adalah Orang Yang Tidak Suka Mendengar Bunyi Kunyahan

Alzheimer adalah suatu penyakit di mana seseorang itu kehilangan semua kemampuan mental dan fizikal serta menyebabkan kembali seperti kanak-kanak.

Alzheimer bukan penuaan normal, tetapi merupakan penuaan paksaan atau terpaksa. Antara individu yang terkena penyakit Alzheimer adalah Charles Bronson, Ralph Ealdo Emerson dan Sugar Ray Robinson.

Dan mengapa Islam membolehkan wanita untuk mengenakan emas ?

“Wanita tidak menderita masalah ini kerana setiap bulan, partikel berbahaya tersebut keluar dari tubuh wanita melalui menstruasi.”

Itulah sebabnya Islam mengharamkan kaum lelaki memakai emas dan membolehkan wanita memakai perhiasan emas.

Inilah alasan agama Islam melarang kaum lelaki memakai emas, ternyata hal ini telah diketahui Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam 1400 tahun silam. Padahal baginda tidak pernah belajar ilmu fizik.

Allahuakbar. SUBHAANALLAH. Semoga dengan maklumat ini kita khususnya sebagai seorang Muslim dapat mengambil hikmah dari larangan ini dan diteguhkan iman kita agar tetap taat menjalankan Perintah Allah dan menjauhi laranganNya melalui Al-Qur’an dan Hadis Rasulullah S.A.W.

Sekian petikan dari Bm.cari.com.my

Tag:

Tinggalkan komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *