Cari...

Hubungan

Jangan Takut Berkahwin Kerana Rezeki Tetap Ada

Kongsi

Takut berkahwin? Banyak persoalan negatif di fikiran membuatkan si dia menjadi serba salah. Banyak remaja zaman sekarang takut untuk berkahwin kerana masalah kewangan. Namun, jika anda seorang yang berfikiran positif, kebaikan apabila berkahwin boleh mematangkan fikiran. Sebab itu, hidup anda akan mengalami perubahan dan tanggungjawab menjadikan anda

Apabila seorang lelaki atau wanita mahu berkahwin, pelbagai perasaan akan timbul. Ada perasaan gundah, gelisah, bimbang, rasa teragak-agak, termasuk ketidaksabaran menunggu si pendamping tiba. Walaupun dalam proses ta’aruf, masih jua terdapat keraguan.

Takut Berkahwin

Walau bagaimanapun, terdapat juga perasaan kebimbangan. Bagi calon suami, kebimbangan itu menghantui fikirannya. Bimbang dan khuatir bagaimana kehidpuan selepas berkahwin?

takut berkahwin
gaya-busanamuslim.blogspot.com

Bolehkah memenuhi keperluan rumah tangga atau tidak? Bagaimana pula selepas mempunyai anak, bolehkah membimbing dan mendidik mereka? Selain itu, keperluan harian semakin mahal dari tahun ke tahun.

Jangan teragak-agak untuk berkahwin kerana alasan untuk ekonomi dan takut menjadi miskin. Kerana Tuhan melapangkan rezeki mereka yang berkahwin. Tak percaya? Berikut inilah janji Allah.

Dan kahwinkanlah orang-orang bujang (lelaki dan perempuan) dari kalangan kamu, dan orang-orang yang soleh dari hamba-hamba kamu, lelaki dan perempuan. Jika mereka miskin, Allah akan memberikan kekayaan kepada mereka dari limpah kurniaNya kerana Allah Maha Luas (rahmatNya dan limpah kurniaNya), lagi Maha Mengetahui. (An Nuur 24:32)

Berkahwinlah, tapi jangan sampai jadi letih. Kerana Wanita Ini Kahwin Solo Kerana Letih Tunggu Jodoh.

Baca juga  Kajian: Seramai 5 Juta Bujang Terlajak Di Malaysia Belum Kahwin
Tag:

Tinggalkan komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *