Cari...

Antarabangsa Info Menarik

Gadis 16 Tahun Takluki Gunung Elbrus

Kongsi

Baru berusia 16 tahun, gadis ini sudah berjaya menawan puncak tertinggi Eropah, Gunung Elbrus. Pencapaian gadis ini cukup membanggakan. Sara Sofea Muhammad Illaham adalah seorang pelajar tingkatan empat dari Sekolah Menengah Sains Kuala Selangor (SMSKS) berjaya tiba dalam ekspedisi menawan puncak Elbrus pada 15 Ogos lalu.

Gadis Gunung Elbrus

Gunung Elbrus terletak di Banjaran Caucasus, Selatan Rusia dan bersempadan dengan wilayah Gerogia serta merupakan sebuah gunung berapi tidak aktif. Bukan calang-calang kejayaan Sara Sofea ini.

Presiden Mountaineering, Rock Climbing and Sports Tourism, Federation Of Kabardino-Balkarian, Republic of Rusia, Abdul Halim Olimezov turut menganugerahkan Sara Sofea sebagai pendaki termuda Asia Tenggara yang berjaya menawan puncak tertinggi di Eropah itu.

Pendakian yang mengambil masa hampir 12 jam itu diiringi oleh jurulatihnya Muhammad Illaham Ishak yang juga adalah bapanya sendiri dan Presiden Kelab Jelajah Alpine Malaysia (KJA) bersama Muhammad Farhan Abdul Rahman yang merupakan pendaki sokongan dan pelajar UPM.

Dalam misi pendakian ini juga mereka turut mengibarkan Jalur Gemilang bersempena Hari Kebangsaan Malaysia yang ke 62 tahun. Tahniah kami ucapkan kepada Sara Sofea dan pasukan kerana mengharumkan nama Malaysia dengan kejayaan ini! Kami percaya dengan usaha, latihan dan semangat menjadi antara tunggak kejayaan gadis ini.

Sumber: Kementerian Pendidikan Malaysia

Kenapa orang asing ingin menakluk Gunung Elbrus

Walaupun Elbrus dianggap sebagai gunung yang agak mudah untuk dinaiki, gunung ini masih menarik ribuan pendaki dari seluruh dunia. Bagi mereka, menakluk Elbrusadalah satu cabaran dalam seumur hidup. Setiap tahun, Gunung Elbrus, sebuah gunung berapi yang tidak aktif di rantau Caucasus, Rusia, dilawati oleh beribu-ribu pelancong asing dari lebih dari 70 buah negara. Sebahagian daripada mereka adalah peminat ski, tetapi kebanyakan impian menakluk salah satu puncak tertinggi di dunia.

Baca juga  Wanita Yang Cenderung Dapat Anak Perempuan Selalunya Cantik

Salah Satu Daripada Tujuh Kejayaan Dunia

Mendaki Seven Peaks, nama panggilan untuk gunung tertinggi di tujuh benua di dunia, adalah impian setiap pendaki gunung sejati. Dengan ketinggian 5,642 meter, Gunung Elbrus berada di kedudukan kelima dalam senarai ini.

“Pendaki biasanya memanjat puncak Gunung Kilimanjaro di Afrika pertama, kemudian Gunung Elbrus,” kata Andrew Slate, yang membuka biro pelancongan Beyond Red Square. Syarikatnya menawarkan lawatan untuk memanjat Gunung Everest. “Bagi ramai orang, ini benar-benar turun naik pertama di atas tanah yang sangat tinggi,” katanya.

Anehnya, Gunung Elbrus sendiri sering terra incognita (Latin, “tanah yang tidak dikenali”) walaupun dalam kalangan pendaki gunung profesional. “Saya terkejut apabila mengetahui bahawa puncak tertinggi di Eropah tidak di Alps, tetapi di Caucasus,” kata Andy Mitchell, pendaki berpengalaman dari Wisconsin, Amerika Syarikat.

Pengajar bagi pendaki Amerika, Camilo Gomez merancang untuk melawat rakan-rakannya di bandar Krasnodar. Dalam perjalanan, dia kemudian mengetahui bahawa Elbrus hanya kira-kira 500 km jauhnya. “Ketika saya menyedari bahawa gunung tertinggi di Eropah hanya beberapa jam lagi, saya segera memanjatnya,” katanya.

Pengembaraan Pendakian Adakah Sangat Sukar

Banyak pendaki gunung telah menakluki Elbrus. Walaupun gunung itu memegang gelaran puncak tertinggi di Eropah, Elbrus tidak dianggap sebagai gunung yang “sukar” secara teknikal. Pendaki profesional tidak akan mendapati kesukaran yang signifikan semasa mendaki lereng yang licin.

Camilo juga berkata bahawa laluan selatan ke puncak, yang diambil oleh kebanyakan pendaki pelancong, terlalu mudah baginya. Untuk pendaki amatur, satu-satunya syarat yang diperlukan untuk menyempurnakan perjalanan selama sepuluh jam ke puncak adalah kesihatan yang baik.

Walau bagaimanapun, di sepanjang jalan, pelancong boleh menghadapi penyakit ketinggian, risiko masalah jantung, cuaca buruk, sejuk yang melampau, dan sebagainya. Oleh itu, gunung “mudah” yang macam itu hanya boleh ditakluki dengan mengikuti kumpulan pendaki gunung di bawah panduan pendaki yang disahkan.

Baca juga  Walaupun Kuat Di Gelangang, Khabib Tetap Tunduk Pada Yang Maha Esa

Sesiapa yang mencapai puncak akan mendapat ganjaran dalam bentuk pandangan yang sangat indah. Beberapa pendaki bahkan mengatakan bahawa mereka merasakan mereka berada di atas dunia (dan sudah pasti di bahagian atas Eropah). Di samping itu, banyak yang mengatakan bahawa pada hari yang jelas tanpa awan, anda kadang-kadang dapat melihat dua laut (Laut Hitam dan Laut Kaspia) dari bahagian atas Elbrus.

Mendaki Seperti Orang Russia

Beberapa pendaki lain dengan sengaja datang ke Elbrus untuk mengalami secara langsung keadaan istimewa memanjat “Rusia”. Kerajaan Rusia berusaha keras untuk menjadikan Everes menjadi pusat ski dan memanjat kelas atas. Sebagai salah satu daripada “tujuh keajaiban Rusia”, Elbrus bersedia menjadi destinasi perdana negara.

Walaupun begitu, pembangunan infrastruktur di rantau ini masih di bawah perhubungan awam kerajaan. Sesetengah hotel, restoran, kawasan rehat, dan kereta kabel adalah peninggalan zaman Soviet dan tidak begitu mewah. Bagaimanapun, kesederhanaan itu sering disukai oleh pendaki.

“Infrastruktur untuk ke Elbrus sangat baik. Bagi saya, pembangunan yang berlebihan (infrastruktur) akan mengurangkan sensasi pengalaman melakukan segala sesuatu secara bebas. Sebagai pendaki, saya suka pengalaman yang lebih alami. Saya suka gunung tanpa apa-apa kerana ia membuatkan saya lebih dekat dengan alam semula jadi,” kata Meng Koh, seorang pendaki gunung dan aktivis sukan ekstrem dari Colorado, Amerika Syarikat.

“Saya sangat suka di mana kita hidup dan bagaimana kita mencapainya. Pekan-pekan di lembah itu sangat indah, tempat penginapannya baik, dan makanan itu benar-benar sahih. Saya bukan orang biasa Amerika. Saya suka perkara-perkara yang mudah, minimalis, dan praktikal. Saya tidak perlu berasa panas, kering, selamat, dan diberi makan setiap minit sepanjang hari. Inilah keadaan yang saya dapati dalam pendakian ini dan perkara-perkara lain yang saya lakukan di Rusia.

Baca juga  Kenali Personaliti Wanita Melalui Warna Kegemarannya

‘Po Russky’ (gaya Rusia) adalah frasa yang saya pelajari daripada salah seorang kawan saya. Apabila saya pergi bercuti, ski, atau berlari, saya rasa paling gembira apabila segala-galanya adalah “Russky Po.” Pengembaraan Elbrus adalah “Russky Po” dan itulah yang saya harapkan, “kata Andy.

Camilo bersetuju. “Budaya orang-orang Balkar dan Kabardia yang tinggal di sekitar Elbrus benar-benar luar biasa. Keramahan orang-orang ini menjadikan Elbrus sebagai salah satu gunung kegemaran saya. Infrastruktur di atas gunung itu baik, malah lebih tinggi daripada gunung lain yang saya naik. “

Walau bagaimanapun, Camilo merasakan terdapat beberapa perkara yang menjengkelkan. “Pandangannya akan lebih indah jika sampah logam dan bangunan lama yang rosak dikeluarkan supaya gunung kelihatan bersih dan lebih semula jadi,” katanya. “Saya berharap sampah dapat dibersihkan dari gunung dengan lebih cekap,” kata Meng.

Membongkar stereotaip

Dalam minda kebanyakan orang asing, Caucasus Utara masih berkait rapat dengan Peristiwa bersejarah Chechen dan keganasan. Ramai orang takut datang ke sini walaupun keadaannya berbeza sekarang. Tempat seperti Elbrus boleh membantu menghancurkan stigma ini, kata Andrew Slate. “Apabila orang tiba di Caucasus dan melihat betapa indahnya kawasan itu, dan betapa baiknya penduduk tempatan, ia akan membantu mengubah stereotaip mereka mengenai Rusia dan Caucasus Utara,” katanya.

Tag:

Tinggalkan komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *