Cari...

Gaya Hidup Kesihatan

Engkabang Merupakan Mentega Untuk Cicah Nasi Di Sarawak

Kongsi

Pohon ‘engkabang’ mungkin tidak berharga setinggi kebanyakan komoditi, tetapi penduduk rumah panjang menikmati mengoleksi buah untuk keseronokannya. Pokok manggis beruang setiap empat hingga lima tahun.

Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM) menganggap buah engkibu (shorea macrophylla) sebagai ‘mentega dari hutan hujan’ untuk tekstur mentega apabila dimasak dalam buluh. Punga Manja, berusia 70-an, dari Rumah Jarau, Nanga Sibau di Ulu Sungai Ngemah di sini adalah antara mereka yang mengumpul buah-buahan.

“Mengumpul buah-buahan adalah seperti tradisi bagi kita penduduk rumah panjang di kawasan luar bandar. “Saya telah mengumpul buah sejak saya masih kecil. Kebanyakan koleksi itu dijual, dengan beberapa untuk membuat minyak engkabang, “katanya kepada The Borneo Post ketika ditemui di rumah panjangnya baru-baru ini.

Pohon Engkabang, dengan rekod yang diketahui 50 meter tinggi dan empat meter dalam lilitan, adalah salah satu kayu paling ringan dalam kumpulan ‘meranti’ merah.

Pokoknya kebanyakannya terdapat di sepanjang sungai. Punga menjual buah kering kepada pemilik kedai di Nanga Ngemah selama 80 sen sekilogram.”Pada zaman saya yang lebih muda, harga boleh mencecah sehingga RM2 sekilogram.

“Tidak ramai yang mahu menjual buah sekarang. Mereka menggunakannya untuk membuat minyak yang tinggi permintaan.”Minyak yang dimasak dalam buluh dan kemudian dipotong menjadi bahagian kecil dengan setiap bahagian yang berukuran kira-kira lima inci biasanya dijual dengan harga RM5.

Foto: google (edited)

“Ramai yang menyukai rasa sayangnya yang kaya apabila dipakai pada beras panas,” katanya, sambil menambah bahawa cucunya yang bekerja di Sibu sering bertanya kepadanya mengenai minyak.

Luli Renggan yang berusia 36 tahun dari Rumah Andrew Balun di skim penempatan semula Nanga Ngungun di sini mengumpulkan buah-buahan dengan anak-anaknya pada hujung minggu.

Baca juga  Risiko Stress Terhadap Penjawat Awam, Tinggi

Dia menjual buah itu kerana dia tidak tahu bagaimana untuk membuat minyak dari itu.”Saya menjual buah untuk RM1 sekilogram di Nanga Ngemah manakala di Kanowit, harga RM1.50 sekilogram.

“Buahnya berlimpah di Sungai Ngungun, tetapi tidak banyak anak muda yang mahu mengumpulnya kerana harga yang rendah,” katanya.Sementara itu, Punga secara tidak sengaja berkongsi kaedah untuk mendapatkan minyak engkabang.

Beliau berkata kulit mesti dikupas sebelum buahnya dibiarkan kering di bawah sinar matahari atau asap.Buah kering kemudian ditumbuk dan diperas untuk mengeluarkan minyak untuk memasak di buluh.

“Apabila dimasak, ia akan dibiarkan sejuk di dalam buluh. Tekstur itu seperti mentega ketika ia mengeras.”Selain memasak, minyak juga digunakan untuk urut,” katanya.Adalah dipercayai bahawa minyak, kaya dengan harta anti-penuaan, telah menemui jalan masuk ke dalam beberapa produk kosmetik.

Sumber: theborneopost.com

Tag:

Tinggalkan komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *