Cari...

Kecantikkan

Ekstrak Buah-Buahan Untuk Baja Kulit Yang Sihat

Kongsi

Penjagaan wajah yang baik bermula daripada pengambilan makanan yang baik. Anda harus tahu makanan apa yang baik untuk kesihatan kulit anda. Lain orang, lain pula cara penjagaannya. Contohnya, ada diantara kita yang tidak boleh makan kekacang kerana dikhuatiri tumbuhnya jerawat, jadi hindarkan makan kekacang dan lebihkan kepada sayuran.

Selain sayur-sayuran, buah-buahan juga mampu memberi manfaat kepada kulit anda, Manggis dan nanas, dua jenis buah-buahan tempatan yang digemari ramai bukan sahaja kerana rasanya yang enak, bahkan berguna untuk penjagaan kulit wajah.

Kulit manggis misalnya, kaya antioksidan dan sering dijadikan bahan utama dalam pembuatan produk kecantikan.

Begitu juga dengan asam Jawa yang sentiasa ada di dapur setiap rumah di Malaysia, bijinya sangat berguna untuk tujuan penjagaan kulit wajah kerana ekstrak biji asam Jawa mengandungi asid hyaluronik (HA).

Nor Zaini Md Noor (kiri) dan Zarina Abdullah sepakat menggunakan kebaikan kulit manggis untuk penjagaan kulit wajah. Foto: Ihsan Nor Zaini Md Noor.

HA adalah ramuan penting dalam kebanyakan produk penjagaan wajah seperti serum kerana fungsinya mengekalkan kelembapan kulit.

Sehubungan itu, terdapat serum yang diformulasi khusus daripada tiga bahan berkenaan bagi membaja kulit wajah agar terhindar daripada pelbagai ancaman radikal bebas.Ekstrak nenas berfungsi membuang sel kulit mati pada wajah.

Pengasas bersama serum ZaynZarin, Nor Zaini Md Noor, berkata beliau dan rakan kongsi, Zarina Abdullah sepakat menghasilkan serum yang diperbuat daripada ekstrak manggis, nanas dan asam Jawa, untuk membantu meningkatkan keremajaan kulit wajah.

“Kulit manggis kaya antioksidan dan bersifat antipenuaan, oleh itu kami menggunakan ekstrak kulitnya untuk serum yang pada mulanya dihasilkan untuk kegunaan sendiri dan rakan-rakan terdekat.

Baca juga  Wangikan Ketiak Dengan Menggunakan Daun Pandan

“Begitu juga dengan nanas yang berfungsi untuk mengelupas secara lembut, menanggalkan sel kulit mati dan memudarkan pigmentasi menyebabkan kami mengambil keputusan untuk menggabungkan ketiga-tiga bahan ini dalam satu serum,”

Serum berasaskan kulit manggis, nanas dan biji asam Jawa berupaya menjadikan kulit lebih cerah dan lambat dimamah penuaan.

Serum adalah antara produk yang sering menjadi pilihan wanita dalam penjagaan kulit wajah agar kekal lembap, tegang dan cerah di samping berupaya melindungi kulit daripada pelbagai ancaman radikal bebas yang ada dalam udara.

Penjagaan awal terhadap kulit wajah dengan memakai serum juga boleh menjadikan kulit wajah lambat terkesan akan peningkatan usia sekali gus mengekalkan keanjalan dan kecerahan kulit.

Nor Zaini berkata, lazimnya setiap wanita sangat mengambil berat akan penjagaan kulit wajah dan serum adalah antara produk wajib ada dalam simpanan.

“Serum biasa dipakai selepas penyegar dan dioles pada kulit dua kali sehari, iaitu waktu pagi dan petang.

“Namun begitu ada juga yang memakainya sekali sehari, bergantung pada kesesuaian pemakainya,” katanya.

Serum ekstrak kulit manggis, nanas dan biji asam Jawa ini ditawarkan pada harga RM72 dan boleh dibeli menerusi dalam talian di media sosial Instagram dan FB ZaynZarinofficial. Sekian petikan Hijab & Heels.

Tag:

Tinggalkan komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *