Connect with us

Diberi Ganjaran RM5 Seekor Jika Dapat Menangkap Serangga Ini

Kesihatan

Diberi Ganjaran RM5 Seekor Jika Dapat Menangkap Serangga Ini

Sanggupkah anda menangkap serangga ini untuk RM5? Serangga ini sangat bahaya kerana ianya boleh menyebarkan penyakit seperti AIDS.

Pusat kawalan penyakit Wilayah Guangdong Selatan China telah mengeluarkan kenyataan rasmi untuk orang ramai menangkap serangga yang dipercayai mampu menyebarkan penyakit merbahaya persis AIDS.

Penyakit ini disebar melalui gigitan serangga triatomine yang akan mengakibatkan penyakit Chagas dan membawa maut. Gejala penyakit ini adalah seperti demam, letih badan, sakit kepala dan ruam. Jika berlarutan, jangkitan ini boleh menyebabkan komplikasi jantung atau usus.

Bagi membendung masalah ini, pusat kawalan telah mengeluarkan satu lagi kenyataan kepada sesiapa yang menemui serangga itu akan diberikan ganjaran sebanyak RM4.83 bagi setiap serangga selain perkhidmatan perundingan kesihatan secara percuma.

Penyakit Chagas ini dikatakan memberi reaksi sama seperti AIDS. Serangga ini akan menggigit dari satu muka ke satu muka dan penyakit boleh dipindahkan melalui darah dan menjejaskan kandungan ibu hamil.

 

Sumber: siakapkeli

Baca juga  Guna Pelaris Akhirnya Memakan Diri
Baca Selanjutnya
Advertisement
Artikel berkaitan
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Kesihatan

Ke Atas
loading...
loading...