Cari...

Gaya Hidup Kesihatan Psikologi

Cara Untuk Mengawal Nafsu Daripada Terus Membara

Kongsi

Cara untuk mengawal nafsu merupakan perkara yang penting untuk dilakukan daripada terus membara kerana khuatir akan melakukan perkara yang tidak sepatutnya. Anda juga tahu kan bila tiba-tiba anda merasa shahwat naik, anda mesti mencari jalan untuk menghilangkan rasa ghairah itu. Kadang-kadang anda akan melakukan jalan pintas untuk melepaskannya.

Namun begitu, anda harus berfikir dengan waras supaya anda mampu mengawal semua itu. Dengan mengawal nafsu, anda boleh menghindarkan diri dari melakukan perkara yang kadang-kadang memalukan jika diketahui orang. Ia merupakan gangguan emosi bagi seseorang. Mari kita lihat beberapa langkah untuk mengatasi masalah ini.

Cara Untuk Mengawal Nafsu

Cara Untuk Mengawal Nafsu
Foto: videoblocks.com

Lakukan Olahraga

Aktiviti fizikal seperti sukan atau hobi untuk mengisi masa juga akan membantu mengelakkan rakan dari melakukan aktiviti yang berpotensi untuk hubungan seks yang tidak bertanggungjawab. Latihan boleh mengalihkan tenaga dan semangat ke arah yang lebih positif.

Pendekatan agama

Semua agama di dunia tidak menyokong seks bebas. Anda mesti melakukan seks dalam perkahwinan yang sah. Agama mengajar nilai-nilai moral dan adab-adab yang bermula. Ini adalah prinsip asas yang membezakan kita dari haiwan.

Jangan Berduaan

Elakkan aktiviti yang menghabiskan masa bersendirian dengan pasangan anda. Sebanyak mungkin mempunyai agenda yang melibatkan banyak orang. Seperti perjalanan ke pusat membeli-belah dengan rakan-rakan.

Milikilah Prinsip Hidup.

Jangan dimakan oleh pengaruh alam sekitar tentang ‘seks bebas’. Anda mesti berdiri teguh dan percaya kepada prinsip anda tentang bahaya seks bebas. Kerana anda tidak hanya akan menyelamatkan tubuh anda, tetapi kehormatan dan martabat anda walaupun keluarga.

Baca juga  Wanita Di Hong Kong Di Cadangkan Untuk Kencing Berdiri
Tag:

Tinggalkan komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *