Cari...

Info Menarik

Buah Engkala Makanan Etnik Sarawak Yang Sukar Didapati

Kongsi

Bangsa Iban, etnik terbesar di Sarawak, mempunyai banyak makanan istimewa yang dibuat atau diambil segar dari hutan. Sebahagian daripada mereka kini ditanam di belakang rumah mereka terutama oleh mereka yang tinggal di kawasan luar bandar. Salah satu buah-buahan yang unik yang menjadi makanan lazat yang dimakan oleh kaum Ibans secara tradisional adalah “buah Engkala” atau buah Engkala.

Buah Engkala yang merupakan buahan bermusim yang menjadi kegemaran masyarakat di Sarawak terutamanya masyarakat Melayu, Melanau dan Iban. Buah engkala ini sukar ditemui di Kuching dan kebanyakannya dibawa masuk dari Sibu, Sarikei atau Bintangor.

Bukan sahaja orang Iban memakan buah ini, sesetengah orang dari banyak kaum lain suka juga, seperti orang Cina, orang Melayu Sarawak dan Bidayuh.

Engkala ini dianggap sebagai buah eksotik di Sarawak. Secara tradisional ia dimakan sebagai “makanan ringan” di antara makan atau dimakan dengan beras. Ada yang menganggapnya sebagai salah satu makanan vegetarian mereka dalam diet vegetarian mereka.

Engkala juga dikenali sebagai “buah mentega” oleh sesetengah orang. Ia datang dari pokok yang dipercayai dijumpai beberapa dekad atau mungkin berabad lalu. Pada mulanya, ia ditemui di hutan sebelum ditanam dan ditanam di banyak kampung Iban di seluruh Negeri Sarawak. Sejak itu ia telah menjadi salah satu makanan tradisional sehingga kini di kebanyakan masyarakat Iban di sini.

Lazimnya menjadi juadah makan tengahari atau malam bagi masyarakat di Sarawak terutamanya di Sibu, Sarikei, Kapit, Song, Bintangor, Mukah, Oya, Igan dan sebagainya.

buah engkala
Foto: flickr

Warna buahnya semua hijau tetapi buah masak merah atau merah muda manakala dagingnya putih atau / dan sedikit kehijauan. Benihnya besar dan tidak boleh dimakan. Anda hanya boleh makan buah apabila masak. Makan yang hijau boleh menyebabkan kerengsaan pada mulut dan tekak serta menyebabkan sakit perut, seperti yang dikatakan oleh para penatua.

Baca juga  Kedudukan Arah Kiblat Boleh Di Lihat Secara Tepat

Cara Penyediaan Buah Engkala

Cara penyediaannya agak unik. Ia tidak boleh dimakan secara langsung selepas memetiknya dari pokok itu walaupun ia boleh dimakan mentah. Adalah dipercayai bahawa sap putih dari buah boleh menyebabkan kerengsaan atau gatal-gatal. Buah perlu dibasuh terlebih dahulu terlebih dahulu. Kemudian ia perlu dipukul atau diketuk dengan lembut dengan bahagian belakang sudu atau sesuatu seperti spatula kayu sehingga menjadi sangat lembut dan dagingnya agak lembek.

Hanya selepas itu, anda boleh memakannya dengan sedikit garam. Ia juga boleh direndam dalam air suam selama beberapa minit dan kemudian tambah sedikit garam ke dalam air. Biarkan selama beberapa minit sebelum memakannya. Ini adalah untuk memberi sedikit rasa dan bagi mereka yang tidak mahu memakannya sepenuhnya mentah.

Rasa buah Engkala ini hampir seperti alpukat tetapi isinya berbeza dari segi tekstur. Mereka tergolong dalam keluarga yang sama, saintifik, jadi mereka rasa hampir sama. Perbezaannya, Engkala ini tidak mempunyai rasa yang kaya dengan alpukat.

Tekstur lembut dan agak lembut. Ia hampir seperti daging durian tetapi tanpa bau. Buah ini tidak mempunyai bau yang berbeza. Tetapi kerana teksturnya, mereka yang tidak pernah mencuba sebelum ini, akan mendapati sukar untuk mengambilnya.

Anda boleh memilikinya tanpa mengambil kulit tetapi ada yang lebih suka makan hanya dagingnya dan bukan kulitnya.

Sememangnya ia tidak mempunyai banyak rasa dan hampir hambar. Ia mempunyai sedikit tumbuh-tumbuhan yang hijau. Anda juga boleh memakannya dengan kicap tetapi cara yang paling biasa adalah dengan sedikit garam.

Di sesetengah pasaran basah di Sarawak, anda boleh menemui beberapa penjual yang menjualnya. Harga berbeza-beza, ia boleh menelan kos kira-kira RM5 hingga RM10 setiap pek. Kami tidak pasti jika buah ini bermusim. Dari pengalaman kami, biasanya tersedia dengan banyaknya menjelang akhir tahun ini.

Baca juga  Sukar Untuk Menurunkan Berat Badan? Makan Buah Ini Baik Untuk Diet

Jika anda berminat atau ingin tahu untuk mencuba buah Engkala ini, cari di pasaran basah jika anda berada di Sarawak. Pastikan anda mencuci dan ketuk atau mengalahkannya terlebih dahulu sebelum anda memakannya.

Tag:

Anda mungkin juga meminati

Tinggalkan komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *