Cari...

Uncategorized

Ayam Berekor Panjang Dari Jepun Yang Sangat Menarik

Kongsi
ayam

Ayam berekor panjang iaitu dikenali sebagai ayam Onagadori merupakan baka ayam yang sangat unik dan menarik dimana ekornya panjang seakan rapunzel. Ayam Onagadori berasal dari negara Jepun. Didalam bahasa Jepun, perkataan “Onaga” bermaksud “ekor panjang”, manakala “dori” bermaksud “ayam”.

Dengan kata lain “Onagadori” bermaksud “Ayam Ekor Panjang”. Terdapat pelbagai variasi warna seperti White, Silver, Red & Gold. Kakinya berwarna kuning atau hijau olive dan cuping telinganya berwarna putih sama sepertimana ayam Hutan Merah Malaysia, manakala¬†balungnya berbentuk jeriji berwarna merah.¬†

Bunyi suara kokokan bagi yang jantan pula adalah bernada panjang. Ciri-ciri eksotik ayam Onagadori terletak pada ekornya yang panjang dan ianya boleh mencecah hampir 30 kaki bagi yang jantan dan melebihi 1 kaki bagi yang betina, bahkan bulu belakangnya juga tumbuh panjang menjurai dan boleh mencecah sehingga 1/3 daripada panjang ekornya. Ia juga merupakan spesis burung atau mungkin juga spesis haiwan yang memiliki ekor paling panjang didunia!

Walau bagaimanapun, ayam Onagadori memerlukan penjagaan yang rapi bagi memastikan ekornya tidak rosak atau gugur. DiJepun, ayam Onagadori jantan dipelihara secara bersendirian didalam almari khas yang dikenali sebagai “Tombaku”. Tujuannya adalah untuk memastikan pertumbuhan ekor yang maksima disamping menjaga keindahan bulu ayam tersebut. Ayam Onagadori juga telah digazetkan oleh kerajaan Jepun sebagai salahsatu daripada khazanah negara dan ianya tidak dibenarkan untuk tujuan eksport.

Ayam Berekor Panjang

Pada tahun 2017, Malaysia telah menerima ayam Onipadori yang tulen berasal dari Jepun. Ia dihormati oleh kerajaan Jepun kepada Universiti Putra Malaysia sebagai simbol untuk memperingati perkongsian strategik universiti dengan Persekutuan Ekonomi Kyushu (Kyukeiren) dari Jepun.

Ayam ini kini dipamerkan di Fakulti Veterinar UPM. Walaupun ia bukan ayam hidup tetapi diawet dari bangkai Onagadori, sebaliknya menjadi mumia Onagadori. Yang bagusnya, ini adalah baka Onagadori yang tulen dan berkualiti tinggi, tidak perlu memberi makan kepadanya atau menjaga setiap hari kepadanya dan tidak ada bimbang untuk kesihatannya dan tidak bimbang untuk kematiannya sememangnya sudah mati.

Baca juga  Wanita Lebih Gatal Walau Nampak Senyap

Perkara yang buruk ialah anda tidak dapat mendengar suaranya berkokok dan anda tidak boleh membiaknya. Ia hanya untuk tujuan pendidikan, penyelidikan & pameran. Tetapi sebagai rakyat Malaysia, kami akan menghargai usaha dari seorang Naib Canselor UPM, Prof. Datin Paduka Dr. Aini Ideris untuk membawakan baka eksotik Jepun yang luar biasa ini ke Malaysia.

Tag:

Anda mungkin juga meminati

Tinggalkan komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *