Cari...

Pertanian

Akar Periuk Kera Baik Untuk Merawat Keracunan Dalam Badan Manusia

Kongsi
akar periuk kera

Akar periuk kera sangat baik untuk merawat keracunan, seperti keracunan makanan, mabuk-mabuk, mabuk laut, mabuk darat. Selain dari itu, bagi masyarakat melayu dahulu, mereka menggunakan periuk kera ini sebagai alas nasi pulut. Oleh kerana masyarakat melayu dahulunya tinggal di hutan, maka bahan-bahan asli seperti itu di buat dan di jadikan kuih sehinggalah ke zaman sekarang.

Itulah asal usul nasi periuk kera sebelum ini yang di bincangkan di laman sosial facebook bahawa periuk kera ini sebagai tandas bagi haiwan-haiwan ini. Sila rujuk artikel ini. Periuk Kera Sebenarnya Tandas Untuk Binatang Ini?

Akar periuk kera boleh di simpan selama bertahun-tahun. Anda boleh kerat akar tersebut dalam 1 inch – 2 inch. Simpan kering atau dijemur. Bila hendak menggunakannya, ambil akar dan letakkan di dalam gelas. Masukkan air secukupnya di dalam gelas. Maka akan keluar jus kemerah-merahan, dan sedikit hitam. Tetapi sebelum itu, ketuk-ketuk akar tersebut di dalam lesung batu sihingga mengeluarkan lendir. Rendam dalam gelas semalaman.

akar periuk kera
Kredit: Adenan Alimin

Cara Pembuatan Air Rebusan Akar Periuk Kera

  • Ambil akar periuk kera tersebut, ambik sebanyak yang anda boleh, sesuai untuk di masukkan ke dalam teko rebusan. Selanjutnya, bersihkan akar tersebut dengan air paip sebanyak 3 kali.
  • Setelah akar itu dibersihkan, masukkan ke dalam teko, dan isikan dengan air bersih. Paling baik adalah air osmosis berbalik.
  • Masak sehingga mendidih, seterusnya air itu boleh di minum.
Kredit: Adenan Alimin

Tambahan Herba Kedalam Air Periuk Kera

Herba seperti daun rerama hijau boleh dicampurkan sekali dalam pembuatan untuk dijadikan teh. Sila rujuk artikel ini. Daun Rerama Hijau Boleh Merawat Kanser Dan Pelbagai Penyakit.

Cara pembuatannya, ambil akar periuk kera dan petik daun rerama tersebut. Masukkan kedalam teko, dan masak air sehingga mendidih.

Baca juga  Sel Kanser Alah Kepada Daun Remunggai (Moringa)

Estrak tersebut boleh di campur dengan daun stevia bagi mengantikan gula dalam makanan.

Tag:

Tinggalkan komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *