Cari...

Gaya Hidup Islamik

Adab Semasa Menyambut Hari Raya Aidilfitri

Kongsi

Adab harus dijaga semasa menyambut Hari Raya Aidilfitri. Janganlah bersikap terlalu sombong ketika bersama, kerana walaupun ilmu kita tinggi mana pun, adab lebih penting dalam Islam. Tak ada adab, anda akan menjadi buah mulut orang.

Sambutan Aidilfitri adalah saat terbaik untuk mengeratkan hubungan silaturahim kerana sudah menjadi budaya bukan sahaja umat Islam, malah masyarakat pelbagai agama dan bangsa di negara ini untuk saling kunjung-mengunjung pada hari raya.

Indahnya Islam, setiap tuntutan disediakan garis panduan supaya dapat dilaksanakan sebaiknya dan memenuhi kehendak ajaran agama yang sebenar. Begitu juga dalam aspek menjalinkan silaturahim terutama ketika meraikan Aidilfitri.

Amalan kunjung-mengunjung untuk mengeratkan silaturahim boleh diluaskan, bukan terhad kepada ahli keluarga yang rapat sahaja. Penekanan hendaklah diberi kepada tujuan ziarah iaitu bagi menghubungkan persaudaraan dan mengeratkan hubungan sedia ada selain meluaskan rangkaian kenalan dalam menjalinkan hubungan sesama insan.

Ibu bapa perlu mainkan peranan untuk mendidik anak supaya berkenalan dengan kaum kerabat. Kita tidak mahu apabila balik kampung anak-anak dibiarkan leka dengan telefon pintar atau menonton televisyen.

Nabi Muhammad SAW menyuruh kita menyambung silaturahim antara kaum kerabat. Ada adik beradik yang jauh hubungan kekeluargaan kita dituntut pergi mencari. Jika ada orang tua dalam keluarga, tanggungjawab mereka untuk bawa dan perkenalkan susur galur keluarga.

Buat Persediaan Rapi

Foto:bharian.com.my

Masyarakat sekarang tidak boleh melihat hubungan persaudaraan dalam kalangan yang ada hubungan darah atau kekeluargaan dengan mereka sahaja, sebaliknya hendaklah melebarkan ikatan itu kepada jiran, sahabat serta umat Islam umumnya.

Rasulullah SAW bersabda: “Barang siapa yang ingin dimurahkan rezeki dan dipanjangkan umur, maka hendaklah ia menghubungkan silaturahim.” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Baca juga  10 Sifat Lelaki Yang Baik Untuk Dijadikan Calon Suami

Menyentuh mengenai adab berziarah, ada perkara yang sering diabaikan atau tidak disedari kepentingan seperti menyusun program dengan mengambil kira perkara sebelum, semasa dan selepas berziarah.

Antaranya, sebelum bertandang ketua keluarga perlu memaklumkan kepada pasangan serta ahli yang lain mengenai pihak ingin diziarahi supaya mereka tahu latar belakang serta melakukan persediaan yang rapi.

Contohnya, kita hendak pergi rumah pakcik yang keluarganya bukan orang senang, jadi dari segi pemilihan pakaian perlu sesuai. Janganlah pakai gelang hingga siku sehingga menyebabkan rasa tidak senang mereka kerana mereka tidak berkemampuan.

Begitu juga dari segi tutur kata, biarlah berjaga-jaga supaya tidak menyakitkan hati tuan rumah nanti. Andai kita kalangan yang berkemampuan, jangan membandingkan diri atau mengeluarkan kenyataan tidak sepatutnya.

Walaupun pada hari raya sudah menjadi kebiasaan tuan rumah sentiasa bersedia menerima kedatangan tetamu, tetapi mereka juga memerlukan waktu untuk berehat serta melaksanakan kewajipan seperti menunaikan solat.

Pemilihan waktu untuk berkunjung juga penting dan elakkan waktu yang tidak sesuai seperti ketika tuan rumah sedang berehat atau pada lewat malam. Berbeza dengan rumah terbuka, waktu bertandang telah ditetapkan oleh tuan rumah.

Adab lain perlu dipelihara ialah memberi salam, menunggu izin sebelum memasuki rumah dan duduk di ruang yang disediakan atau dikhususkan oleh tuan rumah. Menjadi tugas ibu bapa menasihat anak supaya tidak bergerak bebas di rumah yang dikunjungi.

Ini kerana ditakuti tindakan itu menimbulkan rasa kurang senang tuan rumah menyebabkan matlamat berziarah tidak tercapai kerana dikeruhkan oleh suasana itu. Nikmati hidangan yang dihidangkan dan jangan minta berlebihan.

Contoh yang ditunjukkan Rasulullah SAW tidak pernah memberi komen negatif terhadap makanan dan Baginda juga akan memberi alasan sebaiknya jika tidak mahu menjamah hidangan disediakan.

Baca juga  Wanita Ini Berkahwin 3 Orang Lelaki Sekaligus

Nabi pernah dihidangkan dhab dan sahabat iaitu Khalid al-Waleed menikmatinya tetapi Baginda tidak makan. Khalid bertanya adakah makanan itu tidak boleh dimakan. Nabi berkata Baginda tidak biasa makan dhab kerana tiada di tempatnya.

Khalid yang sudah makan rasa senang kerana makanan itu tidak haram manakala tuan rumah pun tidak berkecil hati. Jika diminta komen, berilah komen yang harmoni dan sebaiknya jangan buat sebarang komen terhadap makanan dihidangkan.

Pelihara Tutur Kata

Foto: cahayaislam.id

Kita dituntut untuk menjaga lidah dan memelihara diri daripada perbuatan yang boleh menyakiti orang lain kerana ia termasuk dalam perkara menjaga hubungan silaturahim.

Rasulullah SAW bersabda: “Seorang Muslim adalah seorang yang apabila orang lain terselamat daripada lidahnya dan tangannya dan seorang mukmin adalah seorang yang apabila orang lain berasa aman daripadanya terhadap jiwa dan harta benda mereka.” (Riwayat an-Nasaie)

Menjadi kewajipan setiap muslim untuk menjaga hubungan silaturahim dengan sebaiknya dan mengelak masalah kecil atau remeh menyebabkan hubungan menjadi renggang, bermasam muka hingga saling membenci.

Ini boleh berlaku dalam kalangan adik beradik apabila masing-masing tidak berusaha memahami antara satu sama lain ketika semua pulang untuk berkumpul meraikan hari raya di kampung.

Perkara itu perlu diberitahu supaya semangat Aidilfitri untuk saling bermaafan, mengeratkan hubungan dan bersedekah terpelihara serta dapat dilaksanakan mengikut cara sepatutnya.

Ada antara adik beradik yang hidupnya senang, ada pula sederhana sahaja. Apabila balik kampung janganlah kita bermegah-megah atau tunjuk kekayaan hingga ada yang berkecil hati. Ibu bapa berilah layanan sama rata antara anak dan menantu, tidak kira kedudukan mereka.

Sebab itu pada hari raya kita digalakkan saling memberi hadiah antara ahli keluarga dan kanak-kanak supaya dapat menimbulkan suasana kasih sayang dan harmoni.

Baca juga  Kerap Bergaduh Tanda Hubungan Sihat- Kajian Saintis

Sedikit Info Adab sebelum berziarah

  • Memilih masa sesuai (digalakkan beritahu tuan rumah terlebih dulu)
  • Memakai pakaian sopan dan menutup aurat
  • Berniat pertemuan dan perpisahan kerana Allah SWT

Adab semasa menziarah

  • Memberi salam dan bersalaman
  • Meminta izin untuk masuk
  • Memendekkan tempoh ziarah
  • Mengawal pandangan
  • Merendahkan suara

Adab selepas menziarah

  • Meminta izin apabila hendak beredar
  • Memberi salam dan bermaafan sebelum beredar

Sumber: bharian.com.my

Tag:

Anda mungkin juga meminati

Tinggalkan komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *