Cari...

Kesihatan Sains

8 Manfaat Kacang Edamame Untuk Kesihatan

Kongsi

Edamame adalah “kacang soya muda”, di mana ia dituai lebih awal sebelum dimasak dan dikeringkan sepenuhnya. Edamame biasanya direbus atau dikukus sebelum mengelupas dan dimasak sebagai sayuran atau hidangan sampingan. Di samping itu, kacang edamame juga boleh menjadi makanan ringan dan sihat apabila kering. Edamame juga sering menjadi menu makanan untuk vegetarian kerana kandungannya yang pelbagai.

Pemakanan Kacang Edamame


Kacang Edamame atau kacang soya edamame mengandungi protein, serat, karbohidrat, pelbagai asid amino, kalsium, besi, magnesium, fosforus, kalium, sodium, zink, tembaga, mangan, vitamin C, riboflavin, thiamin, niacin, asid pantothenic, folat, vitamin E, dan tahap lemak rendah dan gula. Nutrisi ini membantu mengekalkan kesihatan dan mencegah pelbagai risiko kesihatan.

Asal Kacang Edamame
Istilah “edamame” bermula apabila rahib Jepun Nichiren menulis ucapan terima kasih kepada semua orang kerana “edamame” telah membuatnya meninggalkan kuil pada tahun 1275, kemudian pertama kali diiktiraf di Amerika Syarikat pada tahun 1855 ketika seorang petani mengungkapkan kesulitannya setelah dituai.

MANFAAT NAMAH EDAMAME
Berikut adalah 8 manfaat kacang edamame untuk kesihatan:

 1. KESIHATAN KULIT
  Kulit adalah salah satu organ tubuh yang rentan merosakkan akibat keadaan luaran, seperti cuaca dan ubat-ubatan, sehingga memerlukan perawatan yang tepat. Pengambilan Edamame yang mengandungi antioksidan boleh membantu mengekalkan kulit yang sihat dan membaiki sel-sel kulit yang rosak. Edamame juga mengandungi isoflavon yang berguna untuk menangani perubahan kulit yang berkaitan dengan usia.
 2. MENINGKATKAN IMUN BADAN
  Kandungan vitamin dan antioksidan dalam edamame dapat membantu menguatkan sistem kekebalan tubuh. Sistem imun yang sihat diperlukan untuk melindungi tubuh daripada mikroorganisma yang boleh menyebabkan pelbagai penyakit.
 3. KESIHATAN TULANG
  Edamame mengandungi kalsium, fosforus, besi, vitamin E, dan nutrien lain yang diperlukan untuk mengekalkan kesihatan tulang. Mengambil edamame boleh membantu menguatkan tulang dan mengekalkan ketumpatan tulang. Satu kajian juga menyebut bahawa edamame boleh mengurangkan risiko patah tulang, terutama pada wanita menopaus.
 4. KESIHATAN PARU-PARU
  Edamame juga mengandungi genistein yang berguna untuk membantu meningkatkan fungsi paru-paru dan membantu merawat pesakit yang menderita asma.
 5. PENGAWALAN BERAT BADAN
  Edamame mempunyai kandungan protein tinggi dan rendah kalori, menjadikan edamame sebagai makanan ringan ideal untuk mengawal berat badan.
 6. KESIHATAN PERUT
  Edamame kaya dengan serat yang membantu mencegah sembelit dan kembung. Di samping itu, kandungan serat dalam edamame juga berperanan dalam memperbaiki sistem pencernaan yang lancar.
 7. ANTI-KANSER DAN ANTI-TUMOR
  Satu kajian menyatakan bahawa edamame mempunyai ciri-ciri anti kanser. Di samping itu, ekstrak kacang soya dapat mengurangkan pertumbuhan tumor dengan ketara dan berpotensi menghalang pertumbuhan tumor.
 8. KESIHATAN KARDIOVASCULAR
  Satu kajian yang dijalankan pada 2006 menunjukkan bahawa makanan yang diambil dari kacang soya, termasuk edamame, dapat meningkatkan kawalan insulin dan paras glukosa darah supaya ia dapat meningkatkan kesihatan organ kardiovaskular.
Baca juga  Buat Penggemar Makan Budu, Budu Mampu Tingkatkan IQ Anda

Kesan Sampingan Makan Edamame Nuts

Walaupun edamame mempunyai banyak manfaat kesihatan, kacang kaya nutrien ini tidak sepenuhnya selamat untuk semua orang. Sesetengah orang mungkin mengalami alahan apabila memakan kacang dan boleh mencetuskan beberapa gejala yang tidak menyenangkan, termasuk sakit perut, pening, gatal-gatal, gatal-gatal, sesak nafas dan juga anafilaksis dalam kes-kes yang teruk.

Tag:

Tinggalkan komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *