Cari...

Islamik

7 Keistimewaan Surah Amal Al-Kautsar Sebagai Amalan Harian

Kongsi

Surah amal ini adalah surah yang paling pendek dalam al-Quran,hanya mengandungi 3 ayat dan diturunkan di Makkah dan berasal dari sungai di syurga. Kolam sungai ini diperbuat daripada batu permata yang indah dan cantik.

Surah al-kautsar adalah surah yang ke 108 di dalam al-Quran yang bermaksud kebaikan atau membawa nikmat yang banyak. Surah ini hanya mengandungi tiga ayat sahaja dan diturunkan di Makkah dengan membawa pengertian tentang sungai di syurga.

Rasanya lebih manis daripada madu,warnanya pula lebih putih daripada susu dan lebih wangi daripada kasturi.

Hadith muslim meriwayatkan Anas bin Malik menyatakan bahawa Nabi Muhamad SAW bersabda yang bermaksud “al-Kautsar adalah sebuah sungai sebelum menjelang ke syurga. Allah telah menurunkannya kepadaku. Allah menjanjikan di syurga nanti ada sungai itu untuk aku. Kemudian  Anas bertanya sama ada sungai itu untuk Nabi Muhamad SAW sahaja? lalu baginda menjawab sebenarnya al-kautsar itu untuk umatnya jugak. Sungat al-Kautsar ni diberi gambaran sebagai sebuah sungai yang sangat indah. Walaupun seluruh umat manusia meminum dari telaga itu ianya tidak akan kering.

Surah amal ini disifatkan sebagai surah penghibur hati Nabi Muhammad SAW,kerana diturunkan ketika baginda bersedih atas kematian 2 orang yang dikasihinya iaitu anak lelakinya Ibrahim dan bapa saudaranya Abu Thalib

surah amal
Foto: http://suyonorajamuda.blogspot.com/

Berbagai keistimewaan terkandung di dalam surah ini dan boleh kita amalkan diantaranya ialah :

1. Ketika hujan,bacalah surah ini dan berdoa.Insya Allah,doa kita dikabulkan oleh Allah SWT.

2. Ketika kita kehausan dan tiada air,bacalah surah ini dan gosok di leher. Insya Allah,hilangkan rasa dahaga.

3. Ketika kita sering sakit mata seperti berair,gatal,bengkak.Sapukan air tawar yang sudah dibacakan surah ini sebanyak 10 kali pada mata.

Baca juga  Menyebar Fitnah Merupakan Dosa Besar Yang Sukar Digambarkan

4. Ketika rumah dipercayai terkena sihir,bacalah surah ini 10 kali.Insya Allah,Allah SWT memberi ilham kepada kita dimana letaknya sihir itu.

5. Jika kita membaca surah ini 1000 kali, insya Allah rezeki kita akan bertambah.

6. Jika kita rajin membaca surah ini insya Allah hati kita akan menjadi lembut dan khusyuk ketika menunaikan solat.

7. Jika ada orang teraniaya dan terpenjara,bacalah surah ini sebanyak 71 kali.Insya Allah,Allah SWT akan memberikan bantuan kepadanya kerana dia tidak bersalah tetapi dizalimi.

Rasulullah SAW bersabda :

” Barangsiapa yang menyampaikan 1(satu) ilmu saja dan ada orang yang mengamalkannya,maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia ),dia akan tetap memperolehi pahala.”
( HR Al-Bukhari )

Semoga memberi banyak manfaat kepada anda. Jangan lupa share dan like page kami.

Tag:

Tinggalkan komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *