Cari...

Kesihatan

5 Cara Bersenam Untuk Tulang Belakang

Kongsi
senam

Tulang belakang adalah tulang yang sangat penting bagi kita, lebih-lebih lagi kita memang akan meningkat usia. Penjagaan tulang belakang diperlukan untuk menjadi sentiasa sihat dan kuat. Minum susu tidak memadai jika anda tidak bersenam untuk menguatkannya.

Paul Bragg percaya bahawa belakang yang sihat adalah penting untuk membolehkan individu mengekalkan tenaga mereka, minda yang jelas dan memori yang baik. Beliau telah menciptakan satu siri latihan yang boleh membantu anda menjaga tulang belakang anda.

Sekiranya anda melaksanakannya dengan betul dan secara teratur, anda akan melihat keputusan yang dikehendaki dalam masa beberapa hari, walaupun anda hanya melakukan minimum yang diperlukan.

Untuk mengelakkan kemudaratan daripada ketegangan fizikal yang berlebihan di belakang anda, anda harus mematuhi peraturan berikut:

  • Pada minggu pertama, lakukan senaman secara perlahan-lahan, tanpa meletihkan badan anda.
  • Mula dengan mengulangi setiap latihan 2-3 kali, dan kemudian tambahkan bilangan kali anda melakukannya secara beransur-ansur sehingga anda boleh melakukan sepuluh kali.
  • Mulailah perlahan-lahan, secara berperingkat meningkatkan tahap senaman anda.
  • Sekiranya anda merasa sakit atau keletihan, berehat.
  • Anda juga harus berehat sebelum memulakan setiap latihan baru.

Ingat: anda perlu melakukan latihan ini sebagai satu set selepas yang lain dan bukan sebagai senaman individu.

Peregangan

Latihan ini boleh mempunyai pengaruh yang menguntungkan pada bahagian sistem saraf yang bertanggungjawab untuk pergerakan kepala anda, otot mata dan saraf anda secara umum. Ia juga baik untuk tulang belakang serviks anda.

1. Berbaring menghadap ke lantai, dengan kaki anda buka lebar. Angkat pinggul anda dan lengkungkan punggung anda seperti kucing. Hanya jari kaki dan telapak tangan anda perlu menyentuh lantai. Cuba luruskan lutut dan siku sebanyak mungkin.

Baca juga  Nampak Tua Dari Usia, Mungkin Kamu Kerap Ambil 8 Makanan Ni

2. Kemudian turunkan pinggul anda dan angkat kepala anda. Apabila anda telah menurunkan pinggul anda seberapa banyak yang mungkin, perlahan-lahan menaikkannya setinggi yang anda boleh sambil menegangkan belakang anda pada masa yang sama. Ulang.

Sekiranya anda melakukannya dengan betul, anda harus merasai manfaatnya dengan serta-merta, kerana tulang belakang anda sudah berada dalam keadaan rehat.

Twisting

Latihan ini akan membantu menguatkan otot-otot tulang belakang toraks dan boleh memberi kesan yang bermanfaat kepada saraf yang berkaitan dengan hati. Ia juga meningkatkan fungsi buah pinggang anda.

Foto: brightside.me

1. Berbaring di lantai menghadap ke bawah, angkat pinggul anda dan lengkungkan punggung anda. Cuba sentuh lantai hanya dengan jari kaki dan telapak tangan anda.

2. Balikkan pinggul anda ke kanan sebanyak mungkin, cuba menurunkan sebelah kanan anda sebanyak mungkin. Ulangi bahagian kiri.

Cuba lakukan latihan itu perlahan-lahan.

Bridge

Latihan ini membantu melatih otot-otot tulang belakang lumbar. Ia melonggarkan ruang tulang belakang dan merangsang proses pemulihan cakera intervertebral.

1. Duduk di atas lantai dengan telapak tangan anda menyentuh lantai, dan bengkokkan lutut anda.

2. Angkat pinggang anda, kemudian angkat seluruh badan anda untuk membawa tulang belakang anda ke dalam kedudukan mendatar, dan kemudian turunkan seluruh tubuh anda.

Anda perlu melakukan latihan secara berirama.

Peregangan lain

Latihan ini akan membantu melatih otot-otot tulang belakang lumbar, mengembalikan rasa keseimbangan, dan meregangkan tulang belakang.

Foto: brightside.me

1. Bersandar. Bengkokkan lutut dan bungkus tangan anda di sekelilingnya. Tolak diri anda dan ayun setempat untuk beberapa saat.

2. Pada masa yang sama, naikkan kepala anda, cuba menyentuh lutut dengan dagu. Cuba kekal dalam kedudukan ini selama 5 saat.

Baca juga  Setiap Musibah Adalah Amaran Dari Allah

Walking on all fours

Ini adalah senaman penting bagi peregangan, penguatan dan latihan ligamen otot-otot gluteal anda.

Foto: brightside.me

1. Anda harus berbaring di atas lantai. Angkat pinggul anda setinggi mungkin, dan lengkungkan punggung anda pada masa yang sama.

2. Kaki dan telapak kaki anda perlu menyentuh lantai. Pastikan mereka selari dengan kepala anda ke bawah. Berjalan selama kira-kira 5-7 minit.

Paul Bragg mengesyorkan melakukan senaman ini setiap hari pada mulanya. Kemudian, apabila anda mula berasa lebih kuat, anda boleh melakukan latihan ini dua kali seminggu.

Sumber: Brightside

Tag:

Anda mungkin juga meminati

Tinggalkan komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *