Tidak menyangka telah menghabiskan wang simpanan ibunya untuk rawatan penyakitnya sendiri telah banyak digunakan hanya semata-mata bermain game kegemarannya.

Seorang kanak-kanak di China menggunakan wang simpanan ibunya sebanyak RM93,984 untuk bermain permainan video game King Of Glory.

Tao Tao, 10, yang juga merupakan seorang pesakit leukemia menghabiskan wang tanpa menyedari bahawa wang tersebut adalah simpanan ibunya yang akan digunakan untuk membiyai rawatan penyakit yang dihidapinya.

Keadaan tersebut disedari ibunya, Lai Donghong dari Guangzhou, China, ketika dia hendak membayar wang perubatan anak lelakinya.

Lai yang terkejut selepas mendapati wang simpanannya telah tiada terus ke bank dan mengetahui bahawa terdapat lebih dari lima transaksi yang digunakan untuk pembayaran video game tersebut.

‘King Of Glory’ merupakan permainan yang terkenal di China dan melalui permainan media sosial berkenaan, wang sebanyak RM4,795 ditolak dari akaun Lai setiap kali anaknya membuat transaksi bagi meneruskan game berikut.

Sementara itu, meurut laporan berita Beijing Evening News, anaknya memberitahu bahawa dia memindahkan wang daripada akaun WeChat ibunya ke akaun miliknya sendiri sebelum bermain permainan tersebut.

Di China, WeChat merupakan platform media sosial yang memiliki pelbagai fungsi termasuk sebagai dompet digital.

Bagaimanapun, Lai dilaporkan mendapat kembali satu pertiga daripada jumlah wangnya selepas menjelaskan perkara sebenar kepada syarikat pemilik permainan video itu.

 

Sumber: siakapkeli