Siapa sangka minum kopi segera boleh membawa kemudaratan kepada kita jika pengeluaran yang tidak bertanggungjawab terhadap kualiti pek kopi segera yang di komersial kan.

Dua lelaki ditemui di Hospital Pulau Pinang baru-baru ini, mendakwa selepas minum minuman “Durian White Coffee” yang menyebabkan mereka sangat penat.

Pengarah Hospital Pulau Pinang Dr Wan Mansor Hamzah berkata kedua-dua mereka masih menerima rawatan tetapi dalam keadaan stabil.

“Mereka dimasukkan ke dalam unit kecemasan dalam keadaan yang sangat lemah dan mengadu bahawa ia adalah hasil daripada kopi yang mereka telah minum.”

“Kami menggali lebih mendalam mengenai perkara itu dan melakukan pelbagai ujian termasuk ujian darah untuk mengetahui apa yang berlaku,” katanya kepada Bernama, Selasa (30 Jan).

Beliau berkata hospital itu juga akan mendapat sampel kopi tersebut untuk dianalisis.

Dr Wan Mansor berkata, Jabatan Kesihatan Pulau Pinang akan mengeluarkan kenyataan rasmi sebaik sahaja penemuan itu dijalankan.

Beliau menasihatkan sesiapa yang mengalami masalah yang sama untuk mendapatkan rawatan di hospital terdekat dengan segera.

Sementara itu, Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdulah dalam akaun Facebooknya mengatakan bahawa Kementerian Kesihatan mengetahui berita itu selepas ia menjadi viral di media sosial.

Beliau menambah bahawa Jabatan Kesihatan Pulau Pinang sedang meneliti perkara itu. – Bernama

Terdapat juga maklumat lain mengenai 2 lagi mangsa (namun tidak disahkan kesahihan infonya). Ini adalah petikan dari ‘post’ Penang Online dalam ruangan komen;

Mohd Sallehuddin Bistamam: DURIAN WHITE COFFEE

Selamat pagi, hanya untuk memberi alert kepada semua orang bahawa Jabatan Kecemasan Hospital Penang telah melihat sebanyak 4 kes di mana pesakit dirawat di redzone selepas mengambil kopi segera yang dinamakan ‘Durian White Coffee’.

Kesemua 4 pesakit yang didiagnosis dengan toxidromes sympathomimetic (BP sangat tinggi, takikardia, murid yang dilebar, berpeluh, kegelisahan). 2 orang pesakit (kedua-dua kawan, minum produk yang sama, salah seorang daripada mereka mempunyai beberapa depresi ST pada ECG) dimasukkan ke wad perubatan pada 27/1/18. Dua lagi pesakit (kedua-dua rakan sekerja, minum kopi di tempat kerja) telah dimasukkan ke ED hari ini.

Dinasihat kepada anda diluar sana agar berhati-hati dalam mengambil sebarang pek minuman segera seperti ini takut-takut tamat tempoh atau keracunan. Sila berhati-hati.

Mari lihat video ini.

Sumber: bukanaku