Dengan semua orang dari Elon Musk ke MIT ke Jabatan Pertahanan Amerika Syarikat yang meneliti implan otak, nampaknya hanya masa sebelum peralatan tersebut bersedia membantu manusia meningkatkan kemampuan semulajadi mereka.

Sekarang, seorang profesor dari University of Southern California (USC) telah menunjukkan penggunaan implan otak untuk meningkatkan memori manusia, dan peranti itu boleh mempunyai implikasi besar untuk rawatan salah satu penyakit paling mematikan AS.

Dong Song adalah seorang profesor penyelidikan kejuruteraan bioperubatan di USC, dan baru-baru ini dia membentangkan penemuannya pada “prostesis ingatan” semasa pertemuan Persatuan Neurosains di Washington DC Menurut laporan New Scientist, peranti itu adalah yang pertama berkesan memperbaiki ingatan manusia.

Untuk menguji perantinya, pasukan Song menyenaraikan bantuan 20 sukarelawan yang mempunyai elektrod otak yang diimplan untuk rawatan epilepsi.
Setelah ditanam dalam sukarelawan, peranti Song dapat mengumpulkan data pada aktiviti otak mereka semasa ujian yang dirancang untuk merangsang memori jangka pendek atau memori kerja.

Para penyelidik kemudian menentukan corak yang berkaitan dengan prestasi ingatan optimum dan menggunakan elektrod peranti untuk merangsang otak mengikuti corak semasa ujian kemudian.

Berdasarkan penyelidikan mereka, rangsangan sedemikian meningkatkan memori jangka pendek dengan kira-kira 15 peratus dan memori kerja sekitar 25 peratus. Apabila para penyelidik merangsang otak secara rawak, prestasi semakin memburuk.

Sebagai Song memberitahu New Scientist, “Kami menuliskan kod saraf untuk meningkatkan fungsi ingatan. Ini tidak pernah dilakukan sebelum ini. ”

Masalah yang semakin meningkat
Walaupun ingatan yang lebih baik boleh digunakan untuk pelajar yang mengkrimikan ujian atau orang-orang dengan masalah mengingati nama-nama, ia boleh benar-benar berubah-ubah untuk orang-orang yang terjejas oleh demensia dan Alzheimer.

Seperti yang dinyatakan oleh Bill Gates ketika mengumumkan rancangan untuk melaburkan wang AS $ 100 juta ke dalam demensia dan penyelidikan Alzheimer, penyakit itu adalah masalah pelbagai peringkat yang diposisikan untuk menjadi lebih buruk.

Umur adalah faktor risiko terbesar untuk Alzheimer, menurut Persatuan Alzheimer, dengan majoriti penghidap berumur 65 tahun.
Dengan kemajuan dalam bidang perubatan dan penjagaan kesihatan terus meningkat berapa lama kita hidup, segmen penduduk semakin meningkat secara mendadak, dan menjelang 2030, 20 peratus rakyat AS dijangka lebih tua daripada 65 tahun.

Peningkatan bilangan penghidap demensia yang berpotensi ini boleh menjadi mahal dalam kedua-dua rasa kewangan dan emosi.
Pada tahun 2016, jumlah kos penjagaan kesihatan dan penjagaan jangka panjang bagi mereka yang menderita demensia dan penyakit Alzheimer adalah dianggarkan $ 236 bilion, dan menurut Persatuan Alzheimer, semakin teruk terjejas kognitif seseorang, semakin tinggi kadar kemurungan dalam mereka penjaga keluarga.

Sudah tentu, ujian lanjut diperlukan sebelum peranti Song dapat diluluskan sebagai rawatan untuk demensia atau Alzheimer, tetapi jika ia dapat membantu pesakit mendapatkan semula sebahagian daripada fungsi memori mereka yang hilang, kesannya akan dirasakan bukan hanya oleh pesakit sendiri , tetapi keluarga mereka dan bahkan ekonomi pada umumnya.