Kebakaran sememangnya paling ditakuti dan sekiranya ia berlaku, kita selalunya akan menjadi panik dan mencapai apa sahaja untuk memadam kebakaran tersebut. Disini ada satu tip yang berguna untuk memadam kebakaran dengan cara yang paling cepat dan berkesan.

Ahli bomba mengesyorkan menyimpan sebotol coca-cola didalam peti sejuk anda. Ianya mampu menyelamatkan nyawa anda. Selama lebih dari satu abad, Coca-Cola telah menjadi minuman paling banyak digunakan di dunia. Walau bagaimanapun, adakah anda tahu bahawa tanpa meminumnya, botol Coca Cola anda boleh mengeluarkan anda daripada situasi yang paling bahaya? Sesungguhnya jika berlaku kebakaran di rumah, anda tidak mempunyai pemadam api di tangan. Untuk memulihkan ini, anda boleh bereaksi dengan serta-merta untuk mencegah kebakaran daripada tersebar dengan pantas di dalam rumah.

Daripada membuang masa dengan mengambil air dan berulang kali memadamkan api,  ada satu cara lain iaitu menggunakan sebotol Coca-Cola. Caranya mudah: Cuma buka penutupnya dan goncangkan botol coca cola anda dan menutup lubang botol dengan ibu jari anda. Kemudian arahkan botol anda ke arah api, dan dalam beberapa saat api akan dipadam dengan cepat dan mudah.

Mari kita lihat demonstrasi yang diguna pakai oleh ahli bomba ini dalam memadam kebakaran kecil sebelum ia merebak menjadi besar:

 

Sumber: wassap group kiriman AzlanOmar