Setiap wanita mengidamkan seorang lelaki yang boleh menjaganya apabila sudah berumahtangga, yang sanggup berkorban masa dan tenaga sebagai anda menghargai cinta mereka.

Tetapi bukan harta sahaja yang diperlukan, malah dalam islam sekalipun menuntut supaya suami bertanggungjawab dalam memberikan pengetahuan agama kepada isteri dan anak-anak. Jom kita lihat antara ciri-ciri suami yang baik untuk anda.

Imam Solat

Suami yang mampu menjadi imam dalam solat adaah amat jelas mampu memimpin rumah tangganya. mampu menjadi imam dalam soalt adalah tanda bahawa suami mampu memimpinnya ke jalan yang lebih baik dalam agama. Inilah cara menjadi suami yang hebat di dunia dan akhirat. Isteri akan lebih menghormati suaminya kerana mampu menjadi pemimpin keluarga yanh hebat.

Mengajarkan Ilmu-ilmu Agama

Seorang isteri hanya inginkan kebahagiaan, tetapi bukanlah harta yang diimpikan, tetapi ilmu-ilmu agama yang dimahukan. Apatah lagi apabila mempunyai anak, ilmu agama sangat penting bagi menjaminkan keluarga bahagia. Jika tidak pandai hal agama, maka berusah lah mencari guru-guru agama.

Matang

Suami perlu matang dalam berfikir dan melakukan keputusan. Ini kerana isteri akan sentiasa meminta nasihat ataupun memerlukan anda untuk melakukan keputusan. Jika jiwa anda masih keanak-anakan, cuba ubah sikap supaya menjadi lelaki yang lebih matang, isteri akan lebih senang meluahkan perasaan seandainya anda lebih serius mendengar dan memberi pendapat.

Pandai Memasak

Walaupun dikatakan masak didapur adalah tanggungjawab seorang isteri, tetapi suami juga harus rajin menolong isteri didapur. Baru lah ikatan suami isteri terjalin lebih mesra.

Suami yang “Independent”

Suami yang pandai mengurukan diri adalah seorang suami yang sangat romantik. Mana tidaknya, segala persiapa dilakukam sendiri. Dari membasuh baju, melipat baju, dan seterika baju. Bukanlah si isteri pemalas, tetapi ringan-ringankan lah tulang untuk membantu isteri, baru lah nampak romantik kan?

Mempunyai Prinsip dan Pendirian

Suami tidak boleh kelihatan lemah dengan hanya mendengar dan mengikut pandangan ahli keluarga sekiranya berlaku masalah keluarga. Pendirian ini akan menunjukkan bahawa ahli keluarga hanyalah pembimbing bukanlah kepututsan kepada masalah anda.

Menjaga Anak-anak Bersama Isteri

Banyak berlaku di kalangan kita, isteri ditatang bagai minyak yang penuh ketika mengandung, tetapi setelah selamat bersalin suami hanya menyerahkan penjagaan anak kepada isteri sepenuhnya. Lebih-lebih lagi jika anak yang dilahirkan bukan anak sulung. Isteri mengalami kepenatan menguruskan rumah tangga dua kali ganda selepas melahirkan anak. Tanggungjawab ini juga perlu dirasai oleh suami. Bersamalah bangun malam ketika anak menangis kelaparan. Pastinya isteri akan lebih menghargai kerjasama yang anda berikan.

Suami Serba Tahu

Suami yang serba boleh dengan erti kata mempunyai pengetahuan yang serba-serbi. Isteri amat terasa kagum apabila suami mempunyai pengetahuan dalam pelbagai bidang. Baik dari selok-belok perniagaan, rumahtangga, ekonomi dan sbgainya. Suami yang sebegini bukan sahaja disayangi isteri bahkan juga disayangi mertua.

Bukan mudah untuk mencari bakal suami, perlu selidik dari akar umbi. Jangan ambil mudah dengan pemilihan bakal suami ya. Ini kerana mereka adalah pembimbing anda untuk menujukejalan yang benar. Jika tersalah buat pilihan, hidup anda juga akan merana.

Sumber : Internet