Sekarang adalah bulan Ogos dan salah satu peristiwa astronomi yang paling dinanti-nantikan pada abad ke-21 adalah hampir kepada kita iaitu gerhana matahari 21 Ogos, yang akan kelihatan sebagai gerhana lengkap secara literal di seluruh Amerika Syarikat … tetapi itu tidak bermakna di mana-mana Amerika Syarikat. Hampir kesemuanya akan melintasi A.S. dalam jalur sempit kira-kira 60 batu lebar bermula di sepanjang pantai utara Oregon pada pukul 10:18 pagi waktu tempatan (PDT) dan berakhir di sepanjang pantai Carolina Selatan pada pukul 2:48 pagi. EDT. Tetapi itu hanya kebetulan – peristiwa gerhana penuh sebenarnya akan bermula lebih awal daripada itu dan berakhir kemudian, dan keterlihatannya tidak akan terhad kepada hanya laluan itu. Dan sementara itu akan berlaku di atas langit di siang hari, anda akan memerlukan peralatan yang sesuai untuk melihatnya dengan selamat, sama ada anda berada dalam keseluruhan atau tidak.

Tunggu, cuba anda bayangkan, apakah perbezaan antara keseluruhan dan … tidak semuanya? Dan bagaimana ia berlaku? Dan mengapa ini masalah besar sama sekali? Jika anda tertanya-tanya perkara itu (dan mungkin orang lain) maka jawatan ini hanya untuk anda. Di bawah adalah jawapan kepada beberapa perkara umum-tetapi tidak jelas tentang gerhana matahari, yang dibawa kepada anda oleh anda benar-benar (dengan sedikit bantuan dari NASA dan pakar gerhana lain.)

Apa yang berlaku?
Ringkasnya, pada 21 Ogos 2017, Bulan akan berlalu di hadapan Matahari semasa orbitnya mengelilingi Bumi. Sudut-sudut akan bersayap tepat supaya bayang-bayang Bulan mengelilingi di Bumi, dan kali ini benua Amerika Syarikat berada tepat di jalan di mana bahagian paling dalam bayang-bayang itu akan jatuh.

Apa yang akan saya lihat?
Cuaca yang membenarkan (ya gerhana anda boleh rosak dengan awan-semoga tidak) perkara pertama yang anda perhatikan ialah “bentuk lengkuk” kecil yang diambil dari Matahari. Inilah Bulan yang bergerak ke kedudukan (ya, anda sedang menonton Bulan yang bergerak!) Kerana Matahari sangat terang berbanding Bulan-dan ia secara fizikalnya merupakan fasa Bulan yang baru, yang bermaksud bahagian malam Bulan yang tidak terang (tetapi tidak Jauh) penuh dengan Bumi – anda tidak dapat melihat Bulan itu sendiri sebelum gerhana bermula atau semasa fasa separa. Pada ketika ini anda berada di dalam penumbra Bulan, atau bahagian luar bayangannya. Ia masih cerah seperti hari biasa, tetapi Matahari secara beransur-ansur meliputi bumi.

NOTA: Ia tidak selamat untuk ditonton bahagian gerhana ini tanpa kelengkapan kaca mata yang sepatutnya atau sejenis peranti paparan unjuran. Matahari masih cukup terang untuk merosakkan mata anda secara kekal. Cermin mata hitam biasa-walaupun terpolarisasi atau berbilang lapisan masih tidak cukup untuk melindungi mata anda.

Sekiranya anda berada di jalan keseluruhan, anda akan mendapat rawatan! Bulan akhirnya akan menutupi Matahari, dan untuk beberapa saat yang singkat langit akan menjadi gelap, suhu udara akan terasa sejuk (terutamanya apabila keadaannya jelas, tenang, dan kering) dan corona luar biasa yang tersembunyi Matahari akan menjadi kelihatan seperti bentuk cincin. Inilah saat yang dinantikan iaitu gerhana di sekeliling dunia, satu yang membangkitkan anda kepada sistem jam solar yang besar dan boleh dikatakan “mengubah pandangan anda pada kehidupan.” (Saya tidak tahu secara peribadi, ini akan menjadi saya pengalaman pertama dengan keseluruhan saya sendiri!)

Menurut ahli sains ruang angkasa Rice, Patricia Reiff, yang telah menyaksikan berpuluh-puluh gerhana di seluruh dunia: “Totality (ketika matahari sepenuhnya dikaburkan) adalah pengalaman penuh tubuh. Walaupun terdapat banyak foto yang sangat baik dari keseluruhan, melihatnya untuk diri anda sendiri adalah lebih dramatik. Apabila pendekatan keseluruhannya, langit semakin gelap. Sungguh sukar untuk melihat perbezaan sehingga matahari terbenam 90 peratus. Kemudian anda melihat langit kelihatan kelabu, tidak biru, dan bayang-bayang semuanya kelihatan sangat tajam. Burung boleh mula bertumpu. Suhu mungkin jatuh dengan beberapa darjah, dan angin boleh dijemput. Lampu jalan berlaku. Ini perasaan yang menakutkan, dan untuk ramai, pengalaman rohani. Gerhana kelihatan besar di langit, kerana korona menambah hingga beberapa kali diameter matahari. “(sumber)

Untuk mengetahui lebih lanjut, sila ikuti laman ini : lightsinthedark.com

 

 

Terhibur dengan cerita kami?
Sila like page kami dan follow untuk mendapatkan cerita-cerita menarik setiap hari di facebook. SHARE ceritamenarik.com untuk berkongsi cerita bersama rakan-rakan anda untuk manfaat bersama.