July 2017 | Cerita Menarik

Cerita Menarik

Koleksi Cerita-Cerita Menarik, Info Menarik Dan Berita-Berita Semasa

Month

July 2017

Kisah Nabi Adam

Nabi Adam As ¬†Allah SWT berkehendak untuk menciptakan Nabi Adam. Allah SWT berfirman kepada para malaikat: “Sesungguhnya Aku hendak menjadikan khalifah di bumi. ” (QS. al-Baqarah: 30) Terdapat perbedaan pendapat berkenaan dengan makna khilafah (perihal menjadi khalifah) Nabi Adam. Ada… Continue Reading →

Banyak-Banyak Bapak, Bapak Sapa Lagi Power?

Nak di jadikan cerita, ada 3 sahabat selalu tidak mahu mengalah tentang sesuatu. Kalau hal bermain, sorang-sorang memang tak nak mengalah. Masing-masing menunjukkan kehebatan masing-masing. Pada suatu hari, 3 orang sahabat ini berjalan-jalan dan terjumpa sebuah pokok sesuai untuk berteduh…. Continue Reading →

Nasib Si Badak Sumbu (lawak!)

Nasib Badak Al-hikayat, dalam sebuah hutan ada seekor badak sumbu dan seekor monyet. Mereka ni memang tak pernah baik, selalu jer bertengkar.. Pada suatu hari, sedang mereka bertengkar, mereka terjumpa sebuah pelita ajaib. Dipendekkan cerita, setelah digosok (jangan tak gosok)… Continue Reading →

Eksperiment: Bahayanya Air Ketum

Kelantan dan Terengganu terkenal dengan penagihan air ketum. Suatu hari dalam perhimpunan mingguan sebuah sekolah di Terengganu, seorang pengetua memberi nasihat tentang bahaya air ketum. Pengetua membuat eksperimen ringkas dengan membawa sebotol air ketum dan sebotol air mineral biasa. Pengetua… Continue Reading →

Lawak Orang Pandai Komputer Je Tahu

Apabila “direct translate” digunakan oleh kebanyakan orang yang tidak tahu bahasa Inggeris langsung mengubah maksud sebenar nya. Beginilah akibatnya orang Melayu yang tidak tahu Bahasa Inggeris ¬†menterjemahkan istilah-istilah Komputer. Istilah Hardware: barang keras Software: barang lembut Joystick: batang bahagia Plug… Continue Reading →

Ini Antara Sebab Anda Senang Dihinggapi Nyamuk

Anda tentu tidak gemar apabila sering diganggu nyamuk tidak kira di mana anda berada. Malah di antara ramai-ramai orang yang berada di suatu tempat, hanya anda yang kerap diganggu nyamuk. Sebenarnya, ini bukan perkara aneh kerana nyamuk memang memilih mangsanya… Continue Reading →

© 2018 Cerita Menarik — Powered by WordPress.com.

Theme by Anders NorenUp ↑