Cari...

Kulinari

10 Makanan Yang Paling Lazat Di Dunia

Kongsi

Jika anda pergi melancong ke luar negara, pasti anda akan mencari makanan yang lazat yang ada di situ. Terlalu banyak jenis makanan yang lazat-lazat di dunia ini. Tapi tahukah anda makanan yang paling sedap di antara makanan itu? Mari kita lihat 10 makanan yang paling lazat di dunia.

Massaman Curry, Thailand

Foto: Illustrasi

Massaman atau matsaman bukanlah kata asli Thai. Ia secara umumnya dianggap merujuk kepada orang Islam, dengan penulis-penulis sebelumnya dari pertengahan abad ke-19 yang memanggil hidangan “Mussulman kari”; Mussulman menjadi bentuk kuno dari perkataan Muslim.

Oleh kerana ia datang dari muslim, undang-undang makanan Islam, kari ini biasanya dibuat dengan ayam, tetapi terdapat juga variasi pada hidangan ini dengan menggunakan itik, daging sapi, kambing, kambing.

Lagsana Itali

Lasagna yang dibuat dengan sempurna adalah hidangan makanan Itali yang paling dicintai di dunia. Lasagna mempunyai banyak versi, baik di Itali atau di seluruh dunia. Tetapi apabila kita bercakap tentang lasagna “nyata” di Itali, ini bermaksud “Lasagna alla Bolognese”, dari Bologna di wilayah Emilia-Romagna.

Salah satu bentuk pasta tradisional rantau ini adalah jalur panjang dan rata yang membuat lapisan lasagna. Walaupun sesetengah orang Itali akan membeli jalur-jalur ini kering, ia masih biasa di Emilia-Romagna untuk menjadikannya di rumah, bersama dengan kepakaran serantau lain seperti tortellini.

Sushi, Jepun

Foto: Illustrasi

Sushi adalah masakan Jepun yang disediakan dengan beras vinegar (cuka), biasanya dengan beberapa gula dan garam, di iringi dengan pelbagai ramuan seperti makanan laut, sayur-sayuran, dan kadang-kadang buah-buahan tropika.

Gaya sushi dan pembentangannya berbeza-beza, tetapi ramuan utama adalah “sushi beras”, juga disebut sebagai shari, atau sumeshi. Istilah sushi tidak lagi digunakan dalam konteks asalnya, bermaksud “rasa masam”.

Baca juga  Resipi Kek Pandan Gula Melaka

Sushi secara tradisinya dibuat dengan beras putih sederhana, walaupun ia boleh disiapkan dengan beras perang atau beras pendek. Ia sangat sering disediakan dengan makanan laut, seperti cumi-cumi, belut, kuning, salmon, tuna atau daging kepiting tiruan.

Banyak jenis sushi adalah vegetarian. Ia sering disajikan dengan halia jeruk (gari), wasabi, dan kicap. Daikon lobak atau daikon acar (takuan) adalah hiasan popular untuk hidangan tersebut.

Sushi kadang kala dikelirukan dengan sashimi, hidangan yang berkaitan dengan masakan Jepun yang terdiri daripada ikan mentah yang dihiris tipis, atau kadang-kadang daging, dan hidangan pilihan nasi.

Itik Peking, China

Foto: Illustrasi

Itik Peking atau Itik Panggang Peking ialah hidangan itik terkenal dari Beijing yang telah disediakan sejak zaman empayar lagi dan kini dianggap sebagai salah satu makanan negara China dan Korea Selatan.

Hidangan Itik Peking dihargai kerana kulitnya yang nipis dan garing, dengan versi aslinya menyajikan kulit hampir pada keseluruhannya, tanpa banyak daging, dan dihiris di hadapan pelanggan oleh tukang masak.

Itik yang diternak khas untuk hidangan ini disembelih selepas 65 hari dan diperasakan sebelum dipanggang di dalam ketuhar tertutup atau ketuhar gantung. Dagingnya sering dimakan dengan penkek, daun bawang, dan sos hoisin atau sos mi manis.

Lobster

Foto: Illustrasi

Lobsters mempunyai badan yang panjang dengan ekor otot, dan hidup di c dasar laut. Tiga daripada lima pasang kaki mereka mempunyai kuku, termasuk pasangan pertama, yang biasanya lebih besar daripada yang lain.

Sangat berharga sebagai makanan laut, lobster adalah penting secara ekonomi, dan sering merupakan salah satu komoditi yang paling menguntungkan di kawasan pantai yang mereka tinggal.

Spesies yang penting secara komersil termasuk dua spesies Homarus (yang kelihatan seperti udang stereotip) dari Lautan Atlantik di utara, dan scampi (yang kelihatan lebih seperti udang, atau “udang mini”) – genus Hemisfera Utara Nephrops dan Hemisfera Selatan genus Metanephrops.

Baca juga  Tikus Dijadikan Makanan Utama Di Vietnam

Walaupun beberapa kumpulan krustasea lain mempunyai perkataan “udang karang” dalam nama mereka, istilah “udang karang” yang tidak memenuhi syarat umumnya merujuk kepada lobster cakar dari keluarga Nephropidae.

Lobster cakar tidak berkait rapat dengan lobsters atau lobster selipar, yang tidak mempunyai cakar (chelae), atau lobster jongkong. Saudara-mara hidup terdekat dari lobster cakar adalah lobster karang dan tiga keluarga lobster air tawar.

Laksa Sarawak

Foto: Illustrasi

Laksa Sarawak merupakan sebuah juadah yang berasal dari Negeri Sarawak,Malaysia. Bahan utamanya adalah sambal laksa yang diperbuat daripada pelbagai ramuan.

Ia mempunyai sup asas mengandungi sambal belacan yang memberikannya warna seakan kemerahan yang turut dicampur dengan santan, asam jawa, bawang putih, lengkuas, dan serai. Di atasnya pula ditabur dengan cebisan telur goreng, hirisan ayam, udang, dan daun ketumbar.

Limau nipis juga ditambah mengikut selera individu. Bahan-bahan seperti tauge, hirisan tauhu goreng atau makanan laut yang lain juga ditambah mengikut kehendak walaupun bahan-bahan tersebut bukanlah ramuan laksa yang tradisional.

Laksa Sarawak juga turut mudah didapati di negeri-negeri jiran seperti Sabah dan Brunei Darussalam. Hasilnya mungkin menyebabkan sesetengah untuk mempercayai bahawa terdapat resipi laksa yang berbeza dari Sabah dan Brunei, yang sebenarnya serupa dengan laksa Sarawak.

Wagyu Steak

Foto: Illustrasi

Terdapat empat baka wagyu: Black Japanese (Kuroge Washu), Japanese Polled (Mukaku Washu), Japanese Brown (Akage Washu atau Akaushi) dan Japanese Shorthorn (Nihon Tankaku Washu).

Wagyu Steak merupakan steak yang terbaik, namun harga pasarannya juga agak mahal. Bagi yang suka makan steak, bolehlah mencuba penangan wagyu steak yang mengancam jiwa ini.

Satay/Sate

Foto: Illustrasi

Satay atau sate dalam ejaan bahasa Indonesia, adalah hidangan Asia Tenggara yang berpengalaman, panggang dan panggang, disajikan dengan sos. Ia adalah hidangan dari Indonesia dan popular di Malaysia, Singapura, dan Thailand.

Baca juga  Resipi Biskut Cranberries Chocolate Corn Flakes Cookies

Satay terdiri daripada ayam dadu, daging kambing, daging kambing, daging lembu, daging babi, ikan, daging lain, atau tauhu yang dihiris. Versi yang lebih sahih menggunakan lidi dari kelopak kelapa sawit, walaupun lidi bulu sering digunakan.

Satay di panggang atau barbeku di atas kayu atau api arang, kemudian disajikan dengan pelbagai perasa pedas. Satay boleh dihidangkan dalam pelbagai sos, namun selalunya mereka disajikan dalam gabungan sos soya dan kacang. Oleh itu, sos kacang sering dipanggil sos sate.

Pizza

Foto: Illustrasi

Pizza adalah hidangan yang lazat dari asal Itali, yang terdiri daripada roti biasanya berasaskan gandum didasarkan pada tepung gandum, tomato, keju, dan pelbagai bahan lain (ikan bilis, buah zaitun , daging, dan sebagainya) yang dibakar pada suhu yang tinggi, secara tradisinya dalam ketuhar yang dipecat kayu.

Dalam pandangan formal, seperti sebuah restoran, pizza dimakan dengan pisau dan garpu, tetapi dalam keadaan kasual ia dipotong menjadi bentuk segitiga untuk mudah dimakan dan dipegang di tangan. Pizza kecil kadang-kadang dipanggil pizzettas.

Dan pizza yang paling disyorkan adalah pizza “stuff crust” yang dililitkan keju di tepinya. Ada juga pizza yang dipanggil “cheezy bite” yang dipotong tepinya.

Nasi Ayam Singapura

Foto: Illustrasi

Nasi Ayam Singapura merupakan nasi ayam yang terbaik di asia. Ayamnya di salut madu dan dimasak sehingga warna keemasan. Pasti rasanya juga manis dan sangat sedap apabila sampai di dalam mulut. Walaupun resipinya mudah, namun rasa enaknya membuatkan ia antara makanan yang lazat di dunia.

Tag:

Tinggalkan komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *